Єгор Чернєв. Фото: сайт Верховної Ради

"Є питання": у оборонному комітеті Ради прокоментували новий законопроект про мобілізацію

Заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат від "Слуги народу" Єгор Чернєв вважає, що оновлена редакція законопроекту про зміни в мобілізації потребує доопрацювання.

У ефірі національного телемарафону він зауважив, що Кабінет міністрів, готуючи документ, частково взяв до уваги запропоновані профільним комітетом пропозиції стосовно внесення змін.

"Щось почули, щось недочули, мабуть, у Міністерстві оборони", — сказав нардеп.

Водночас він додав, що з документом "уже можна працювати та доопрацьовувати" до винесення його на друге читання в парламенті.

"Залишаються питання, але є з чим працювати", — висловив думку Чернєв й додав, що профільний комітет запросить представників Міністерства оборони з метою роз'яснення своєї позиції стосовно деяких "спірних" положень в документі.

Представник парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки висловився й щодо запропонованої в проекті закону можливості надсилати повістки в електронний кабінет, а також щодо блокування доступу до банківських рахунків. За його словами, залишаються "відкритими питання відповідальності для людей, які не прийшли за повісткою", проте у комітеті "наполягали на тому, щоб це не порушувало прав людини".

Нова версія законопроекту про мобілізацію

Кабінет міністрів ввечері 30 січня повторно подав до Верховної Ради проект закону про мобілізацію, військовий облік та проходження військової служби.

Документом пропонується змінити норми щодо правил виїзду військовозобов'язаних громадян за межі країни, стосовно надання "броні" від призову для певних категорій українців. Також у новій редакції законопроекту вказані причини, за яких неявка в Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки може не бути порушенням, щодо дозволу надсилати повістки до "військкомату" через електронний кабінет, про зниження призовного віку до 25 років, обмеження для ухилянтів тощо.

Нагадаємо, раніше TrueUA публікував короткий опис основних положень проекту закону про мобілізацію. Детальніше — за посиланням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.02.2024 02:27