Фото: Офіс президента України

У Зеленського пояснили, чому Росія зазнала стратегічної поразки на Харківщині

Російський наступ на Харківському напрямку став для російських загарбників одним з найфатальніших за час повномасштабної війни. На це вплинули два важливих чинники.

Таку заяву у Telegram-каналі зробив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Посадовець нагадав, що 10 травня 2024 року, одразу після Дня перемоги, який традиційно помпезно відзначають у Москві, російська армія почала наступ на Харків. 

"У середині червня можна впевнено сказати, що ця "операція" стала для окупантів однією з найфатальніших за час війни. Через величезні втрати противник змушений перекидати резерви з інших напрямків, але навіть із ними не може захопити невеличке містечко Вовчанськ, що стоїть лише за п'ять кілометрів від українсько-російського кордону. Ця кампанія вже остаточно довела фейковість багатьох традиційних міфів про "міць Росії", — написав він.

Два чинники зміцнили оборону ЗСУ

Михайло Подоляк зазначив, що під час наступу на Харківщину два чинники стали вирішальними: вчасне надходження військової допомоги, насамперед артилерійських снарядів, і дозвіл завдавати ударів західною далекобійною зброєю по військових об’єктах на території РФ. По місцях безпосередньої концентрації в таборах і на складах. 

"Бо РФ "уміє" воювати, тільки коли для неї не існує заборон та конвенцій, а жертву мають суворо обмежувати у форматах відповіді. Тепер російські підрозділи розбиваються не лише на передовій, а й у тилу", — додав Подоляк.

Ситуація на фронті

За даними Генштабу, на Харківському напрямку зараз тривають дві атаки окупантів у районі Вовчанська. Ситуація контрольована. За вчорашню добу на Харківському напрямку загарбники втратили 168 осіб живої сили, із них 55 — безповоротно. Знищено один російський танк, одну бойову броньовану машину та два авто. Пошкоджено ще один танк, артилерійську систему та автомобіль. Уражено 16 укриттів особового складу ворога та один склад із боєприпасами.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що у разі скорочення військової допомоги для України, то російські війська стоятимуть на польському кордоні. У такому випадку війна може швидко поширитись на територію Європейського Союзу та країн-членів Північноатлантичного альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.06.2024 12:11