Фото: Faсebook Сергія Грищенка

Влада Житомира передумала витрачати шалені кошти на бруківку після "кривавого" протесту

Влада Житомира вирішила не спрямовувати бюджетні кошти на благоустрій міста після суспільного скандалу. Так, 20 липня перед позачерговою сесією Житомирської міської ради один з активістів облив рідиною червоного кольору вхід до будівлі через незгоду із нецільовими витратами коштів під час воєнного стану. Зокрема, йдеться про виділення мільйонів гривень на реконструкцію доріг, тротуарів та скверів.

Місцеві мешканці підтримали чоловіка й зазначили, що хоч у такий спосіб хтось все ж таки спробував достукатися до місцевої влади. Про ситуацію у місті напередодні повідомляв коростенський депутат від "Слуги народу" Сергій Грищенко.

"Активісти облили сходи міськради кров’ю" і диво, за пару годин, депутати змогли виділити 140 мільйонів, які були заплановані на ремонт тротуарів на ЗСУ (а розповідали про цільові кошти та про можливість внесли зміни до бюджету)", — зазначав Грищенко.

Рішення депутатів

Після засідання міської ради стало відомо, що кошти з програм капітального будівництва та благоустрою Житомира будуть перенаправлені на оборонну сферу.

"Ми знімаємо 140 мільйонів капітальних видатків з програм благоустрою і перенаправляємо на оборонні програми: укриття, фінансування Збройних сил України", — сказав мер Житомира Сергій Сухомлин.

Цікаво, що, за словами Сухомлина, він нібито не бачив, що відбувалося біля стін міської ради 20 липня.

"Ні, я не бачив, не можу прокоментувати. Якщо люди хотіли заявити про свою позицію, то могли прийти до мене і сказати все мені у вічі", — сказав він.

Що каже сам активіст?

Житомирянин Іван Каверін, який вранці 20 липня облив червоною фарбою бруківку та сходи перед входом в будівлю міської ради, у соцмережах виклав кілька відео та допис, у якому наголосив, що облита плитка — це "зауваження всім тим, хто забувся що в країні війна". Чоловік додав, що у такий спосіб намагався висловити своє незадоволення бюджетною політикою посадовців.

На одному з відео 39-річний чоловік запевняє, що нікуди не зникав, а пояснив ситуацію поліції.

"Нікуди я не збігав, дочекався поліції, пояснив ситуацію і свою думку... (звернення до мера) Ти нечість, вор, який зараз робить бізнес на крові хлопців. Полив я плитку тобі, щоб міцніше вона трималася, бо на крові можливо хоч через рік ти там не будеш її перекладати, як робиш кожного року", — сказав Іван Каверін.

Нецільові витрати бюджетних коштів у Житомирі

Останніми тижнями мешканці Житомира б’ють на сполох через те, що місцева влада витрачає десятки мільйонів гривень на нову плитку та бруківку. Люди вважають, що не на часі у спосіб розпоряджатися такими великими коштами.

Напередодні стало відомо, що у місті реконструюють Польський бульвар: вкладають плитку, ремонтують фонтан і оновлюють освітлення. Також проводиться реконструкція центру міста, зокрема вулиці Бориса Лятошинського та провулку Скорульського.

Раніше у місті завершили поточний ремонт асфальтобетонного покриття проїзної частини та тротуарів на вулицях Ціолковського та Кибальчича. Такі роботи обійшлися місту у дев'ять мільйонів гривень. Крім того, за 8,3 мільйона гривень планують покласти плитку від Соборного до Грушевського.

Крім того, цього року виділили 11 мільйонів 741 тисячу гривень на капітальний ремонт тротуарів по вул. Перемоги (майдан Соборний вул. Михайла Грушевського). До того ж було оголошено тендер на понад 10 мільйонів гривень на капітальний ремонт тротуарів по вул. Велика Бердичівська (вул. Івана Кочерги — вул. Шевченка, ліворуч), повідомляє "Главком".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Шевченківська районна державна адміністрація Києва збудує укриття на 140 осіб в дитячому оздоровчому таборі "Зачарована долина" в селі Осій в Закарпатській області. Шевченківська окружна прокуратура міста Києва у межах кримінального провадження перевіряє факт можливої розтрати бюджетних коштів, адже проектна вартість будівництва укриття складає 14 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.07.2023 14:59