Фото: соцмережі

Угорські перевізники оголосили про акцію протесту на кордоні з Україною

У понеділок, 11 грудня, перевізники Угорщини проведуть акцію протесту на кордоні з Україною біля пункту пропуску "Загонь-Чоп". Вони вимагають скасування "транспортного безвізу". 

Про це повідомляє Асоціація угорських підрядників автоперевезень MKFE. Зазначається, що поліція дозволила угорським перевізникам демонстрацію. Вони нібито хочуть привернути увагу Єврокомісії та уряду Угорщини до серйозних, на їхню думку, наслідків угоди між ЄС, Україною та Молдовою, яка частково лібералізує автомобільні перевезення і ставить багато угорських підприємств у критичну ситуацію.

"Автоперевізники вимагають негайного перегляду угоди та відновлення ліцензійних квот на україно-угорські перевезення, а також ефективного та інтенсивного офіційного контролю за українськими перевізниками", — йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що це вже третя країна, де місцеві перевізники влаштовують провокації на кордоні. Протести на кордоні спочатку влаштувала Польща, а згодом Словаччина.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, що заблоковані на кордоні з Польщею вантажівки "Укрзалізниця" доправлятиме в Україну контейнерними потягами. Над проектом компанія працювала два тижні. У складі потяга 23 платформи, на які завантажили 13 тягачів із напівпричепами. Потяг курсує за маршрутом Скнилів (Україна) — Славкув (Польща).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.12.2023 23:03