Фото: КОВА

Єврокомісія планує розморозити 10 млрд євро для Угорщини, — The Guardian

Європейська комісія планує розморозити для Угорщини 10 мільярдів євро. Відновити призупинене фінансування для країни можуть уже наступного тижня.

Про це повідомляє The Guardian

Відомо, що дипломати з ЄС зазначили, що це станеться не через шантаж з боку прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який неодноразово погрожував заблокувати переговори щодо вступу України до ЄС на саміті лідерів наступного четверга та п'ятниці.

Джерела видання повідомляють, що Європейська комісія нічого не може зробити з термінами, оскільки Угорщина виконала запитані судові реформи, необхідні для розблокування частини призупинених коштів. Інша частина фінансування залишиться замороженою через недотримання інших критеріїв верховенства закону.

"Уперше Угорщина справді відповіла на наші запити та зробила все, щоб забезпечити незалежність судової влади, тому гроші будуть виділені", — пише джерело.

Варто додати, що 22 мільярди євро з фондів ЄС для Угорщини були заморожені у грудні минулого року. Будапешту висунули чотири умови щодо незалежності судової влади, і уряд Угорщини заявив, що задовольнив запити Комісії. Однак угорське громадянське суспільство та групи, а також ряд євродепутатів стверджують, що Угорщина фактично не повністю завершила реформи.

Конфлікт Орбана та керівництва Єврокомісії

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв зірвати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Він переконує, що Україна не готова до переговорів про вступ до Європейського Союзу. Саме тому, за його словами, в ЄС найближчими місяцями відбудуться "серйозні політичні баталії".

Відомо, що Угорщина виступала проти багатьох ініціатив Євросоюзу щодо підтримки України для відсічі агресії Москви й отримує більшу частину сирої нафти та газу з Росії. Угорщина розвиває тісніші зв'язки з Росією, ніж інші держави ЄС, і розглядається як ключовий потенційний противник рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, що вимагатиме одностайної підтримки 27 членів блоку.

Раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порівняв членство його країни в Європейському Союзі із більш ніж 40 роками радянської окупації. Зокрема, він звинуватив ЄС у нібито прагненні позбавити Угорщину її ідентичності шляхом нав'язування моделі ліберальної демократії, яку, за його словами, відкидають угорці.

Нагадаємо, 5 грудня президент Європейської ради Шарль Мішель скоротив свою поїздку до Пекіна. Це пов’язано з тим, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує зірвати саміт лідерів Євросоюзу наприкінці року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.12.2023 18:20