Віктор Орбан і Шарль Мішель. Джерело: comments.ua

Президент Євроради Мішель скоротив візит до Китаю через демарш Орбана щодо України

Президент Європейської ради Шарль Мішель скоротив свою поїздку до Пекіна. Це пов’язано з тим, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує зірвати саміт лідерів Євросоюзу наприкінці року.

Про це повідомив Politico з посиланням на неназваного чиновника Європейського Союзу.

"Мішель, який поїхав до Китаю на перший із 2019 року особистий саміт ЄС — Китай, повернеться до Брюсселя, щоби продовжити переговори з лідерами щодо подальших дій", — йдеться в статті.

Журналісти зазначили, що в листі від 4 грудня Орбан закликав Мішеля зняти переговори про вступ України з порядку денного майбутнього саміту Європейської ради.

"Я з усією повагою вимагаю від вас не закликати Європейську раду ухвалювати рішення з цих питань у грудні, оскільки очевидна відсутність консенсусу неминуче призведе до провалу", — написав Орбан.

Прем'єр-міністр Угорщини виступає категорично проти початку переговорів про вступ України до ЄС після того, як Європейська комісія схвалила початок переговорів про членство в листопаді, та пригрозив накласти вето на заплановану допомогу Україні в розмірі 50 мільярдів євро.

Мішель тепер раніше повернеться з китайської столиці після першого дня зустрічей у четвер — насамперед через те, що в нього немає захищеної телефонної лінії в Пекіні, щоби поговорити з лідерами Євросоюзу так, аби Китай їх не підслуховував.

Нагадаємо, що президент Європейської ради Шарль Мішель 27 листопада відвідав Будапешт. Він проведе двосторонні переговори з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном в рамках підготовки до засідання Євроради. Однак, як бачимо, бажаних результатів ця зустріч не принесла.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.12.2023 16:58