Віктор Орбан і Шарль Мішель. Джерело: comments.ua

Президент Євроради Мішель їде в Угорщину до Орбана: говоритимуть про Україну

Президент Європейської ради Шарль Мішель у понеділок, 27 листопада, відвідає Будапешт. Він проведе двосторонні переговори з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном в рамках підготовки до засідання Євроради.

Про це повідомила речниця очільника Євроради Екатеріна Касіндже в мережі X (колишній Twitter)

"У понеділок президент Європейської ради Шарль Мішель вирушить до Угорщини для двосторонньої зустрічі з прем'єр-міністром Віктором Орбаном у рамках підготовки до Європейської ради", — написала вона.

Візит відбудеться на тлі суперечностей, які викликав лист Орбана до Мішеля. У ньому угорський прем’єр погрожував заблокувати всю допомогу Європейського Союзу для України, а також майбутній вступ країни до Євросоюзу, якщо лідери ЄС не погодяться переглянути всю свою стратегію підтримки Києва.

Лідери країн-членів ЄС розглянуть ці питання на саміті 14-15 грудня. Угорський уряд також оголосив про "консультації" з громадянами свої країни, основним питанням яких стане підтримка членства України в ЄС.

Нагадаємо, що Україна розчарована риторикою офіційного Будапешта. На думку аналітики Центру стратегічних комунікацій, особлива різкість спостерігається після зустрічі Орбана з диктатором Володимиром Путіним у Пекіні 17 жовтня. Раніше попередні переговори на урядовому рівні між Угорщиною й Україною давали підстави для оптимізму, однак зараз заяви Будапешта викликають занепокоєння. Водночас підігравання Кремлю не принесе користі Угорщині, натомість ізолює її від європейської спільноти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.11.2023 13:38