Фото: Офіс президента

Угорщина заявила про готовність стати посередником у переговорах України та Росії

Президентка Угорщини Каталін Новак заявила, що її країна готова бути посередником у мирних переговорах України та Росії. Вона також засудила російську агресію та заявила, що Угорщина і надалі надаватиме Україні гуманітарну допомогу.

Відповідну заяву вона зробила під час третього саміту Кримської платформи.

Угорська лідерка зазначила, що її обрали президентом на 75-й день повномасштабного вторгнення і тоді вона підсумувала позицію Угорщини щодо війни в Україні.

"Я підтвердила: угорці засуджують збройне вторгнення і Україна посідає своє місце в Європі. Я також зазначила, що воєнні злочини слід розслідувати. Що ми відстоюємо сторону невинних жертв і що Угорщина готова відігравати роль посередника в мирних переговорах. Хочу вас запевнити, пане президенте, що Угорщина досі дотримується цих принципів", — звернулася Новак до Зеленського.

Вона додала, що, як Головнокомандувач ЗС Угорщини, розуміє, що зараз переживає Україна.

"Зараз звужується політичний простір для маневрування. Особливо зараз, коли ми маємо спільну заяву про те, що ми також підтримуємо: суверенітет, незалежність і територіальна цілісність України не ставляться під жодний сумнів. Хоча війна почалася з Криму, вона має закінчитися тим, що Крим повернеться Україні", — сказала Новак.

Новак також додала, що Угорщина підтримує мир у багатьох програмах. Відтак, з лютого 2022 року майже два мільйони людей виїхали з України до Угорщини, а країна надавала "найбільшу у своїй історії гуманітарну допомогу".

"Нічого я б не хотіла більше, ніж завершення кровопролиття і війни, щоб мир знову запанував у нас у регіоні. Скільки б часу не пішло на те, щоб повернутися до миру, Угорщина буде надавати гуманітарну та освітню допомогу, а також підтримувати навчальні проекти", — сказала Новак.

Третій саміт Кримської платформи

Кримська платформа — це формат консультацій та комунікацій, започаткований президентом України Володимиром Зеленським у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних з півостровом. Метою цього формату є вироблення практичних підходів до привернення уваги до ситуації в Криму та обговорення можливостей його повернення в Україну.

Цього року, 23 серпня, на саміті присутні представники 63 країн. Під час заходу буде вперше порушено питання повоєнного відновлення Криму та гуманітарної політики України на півострові. Також на саміті-2023 розглянуть й створення нового фонду для відновлення тимчасово окупованих територій.

Після зустрічі Кримської платформи в Києві на рівні лідерів держав цієї осені, 24 жовтня, у Празі відбудеться другий — вже парламентський саміт Кримської платформи.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступив на саміті Кримської платформи, який проходить у Києві. Турецький лідер заявив, що його країна підтримує територіальну цілісність та суверенітет України.

На саміті також виступив і президент Європейської Ради Шарль Мішель. Він підтвердив, що вже триває підготовка щодо переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Також Мішель наголосив, що ЄС стоїть поруч з Україною у питанні боротьби з російським агресором.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна засуджує окупацію Росією українських територій. Держава-агресорка має негайно забратися із українських земель.

Крім того, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Росія завдає ударів по основній інфраструктурі експорту зерна в Україні, ставлячи під загрозу глобальну продовольчу безпеку. Він також додав, що його країна не визнає анексії Росії на українських територіях і не визнає результатів проведених там фейкових виборів

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.08.2023 19:24