Фото: hungarytoday.hu

Угорщина звинуватила Україну в порушенні Угоди про асоціацію з ЄС: у чому причина

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто обурений рішенням України щодо припинення транзиту нафти російської компанії "Лукойл" та заявив, що це загрожує безпеці енергопостачання його країни та Словаччини.

Про це повідомляє Magyar Nemzet

За інформацією видання, у ході прес-конференції у Брюсселі Сіярто наголосив, що питання енергопостачання є не політичним питанням, а питанням інфраструктури. Він зазначив, що постачання нафти до Угорщини неможливо фізично вирішити без постачання з Росії, тому що немає іншого альтернативного маршруту транспортування та іншого трубопроводу, який веде до Угорщини з будь-якого іншого місця і міг би постачати достатню кількість нафти.

"Таким чином, Угорщина, Словаччина та Чехія були звільнені від санкцій ЄС щодо транспортування нафти. Тож очевидно, що рішення України фундаментально загрожує безпеці енергопостачання Угорщини та Словаччини. Це неприйнятний крок з боку України, країни, яка хоче бути членом Європейського Союзу і одним рішенням ставить під фундаментальну небезпеку постачання нафти двох країн-членів Європейського Союзу", — наголосив угорський прем'єр.

До того ж, на думку прем'єра Угорщини, Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС, а тому постраждала країна-член може розпочати процедуру консультацій з Єврокомісією. Якщо ж з Україною не вдасться досягти згоди, то, за словами Сіярто, можна створити арбітражний суд, що розгляне справу протягом 40 днів.

"Сьогодні разом зі Словаччиною ми ініціювали цю процедуру консультацій — оскільки це термінове питання, оскільки енергопостачання є гострою проблемою. У ЄС є три дні на проведення процедури консультацій", — сказав він.

За його словами, наразі ситуацію стабілізовано за допомогою "тимчасових рішень", але в довгостроковій перспективі без постачань "Лукойлу" неможливо гарантувати безпеку постачання нафти до Угорщини та Словаччини.

"Ми вели і постійно ведемо переговори зі Словацькою Республікою, щоб вирішити цю ситуацію. Днями я також розмовляв телефоном із міністром закордонних справ України, який сказав, що всі види постачань дозволені через Україну, що явно не відповідає дійсності", — сказав Сіярто.

Нагадаємо, 18 липня Україна зупинила транзит російської нафти через південну гілку нафтопроводу "Дружба", який йшов до Угорщини та Словаччини. Це сталось через посилення санкцій України проти компанії "Лукойл".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.07.2024 19:35