Віце-прем'єр-міністр України Ірина Верещук. Джерело: Мінреінтеграції

Україна боротиметься з легалізацією колаборантів за кордоном: деталі

Україна розробляє механізми, аби протидіяти колаборантам за кордоном. Це необхідно для того, щоби зрадники не могли легалізуватися за українськими документами.

Про це повідомила прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Відбулася спеціальна нарада під головуванням віце-премʼєр-міністра Ірини Верещук. У ній взяли участь посадовці представництва президента України в Криму, Меджлісу кримськотатарського народу, Нацполіції, Державної міграційної служби та Служби безпеки України.

Увагу зосередили на протидії легалізації за кордоном громадян України, які проживали на тимчасово окупованих територіях і вчиняли злочини проти української державності.

Для завчасного реагування на подібні спроби учасники наради домовилися посилити обмін інформацією між зацікавленими органами для скоординованої роботи в зазначеному напрямі.

У прес-службі Мінреінтеграції також додали, що запропоновано створити робочу групу, яка працюватиме над удосконаленням законодавства в частині кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність. Зокрема, над питанням чіткого розмежування кваліфікації дій, які можуть мати ознаки колабораційної діяльності або пособництва державі-агресору.

"Колаборанти шукають можливості виїхати за кордон і легалізуватися, використовуючи українські документи. Маємо всіляко цьому завадити. Тому закликаю присутніх представників силового блоку та державних установ налагодити чітку комунікацію між відповідальними відомствами для завчасного виявлення таких випадків і належного реагування", — зазначила Ірина Верещук.

Нагадаємо, що наприкінці грудня в Миколаєві працівники Служби безпеки України затримали колаборантку із Херсона, яка під час окупації "здавала" українських патріотів за відмову "голосувати" на псевдовиборах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.01.2024 14:39