Фото: росЗМІ

Україна досі постачає Росії запчастини для авіапромисловості, — розслідування

Попри повномасштабну війну, яка триває вже майже другий рік, українські запчастини для літаків та гвинтокрилів усе ще потрапляють до країни-агресорки Росії. Зокрема, компанія "Авіа ФЕД сервіс" від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну забезпечила авіапромисловість країни-агресора запчастинами на 650 мільйонів рублів (7,3 мільйона доларів США). Більша частина, на 370 мільйонів рублів (4,1 мільйона доларів США), надійшла з України. 

Про це йдеться в розслідуванні російського проекту "Важные истории" та OCCRP.

Зазначається, що компанія "Авіа ФЕД сервіс" була заснована 1993 року як представництво Харківського машинобудівного заводу ФЕД. З 2018 року харківський завод припинив співпрацю з "Авіа ФЕД сервіс", а сама компанія потрапила під українські санкції. Для Харківського заводу ФЕД це був серйозний удар, оскільки на Росію припадало близько 70% продажів підприємства. Проте розслідувачі з'ясували, що на практиці російська та українська компанії не припинили співпрацю.

Як працювала схема продажів запчастин до РФ

Основними клієнтами "Авіа ФЕД сервіс" є Міноборони Росії, підприємства корпорації "Ростех" та президентський спеціальний льотний загін "Росія". 

"В 2022-2023 роках постачання їй йшли не напряму, а через зареєстровану в Об'єднаних Арабських Еміратах компанію Linker… На сайті сказано, що вона спеціалізується на постачанні авіадеталей для вертольотів Мі-8, Мі-17, Ка-32 "до будь-якої точки світу". На сайті LinkedIn можна знайти профіль керівника компанії — його звуть Андрій Курта. У профілі Курти у ВКонтакті зазначено, що він народився в Чернігові й закінчив Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя", — пишуть журналісти.

Linker отримував українську продукцію, зокрема від "Мотор Січ", директор якого  В'ячеслав Богуслаєв у жовтні минулого року був затриманий за підозрою в держзраді за "незаконне постачання товарів військового призначення для російської штурмової авіації". На сайті спорідненої Linker компанії Amis зазначено, що компанія — офіційний представник "Мотор Січ" в ОАЕ і "має всі необхідні дозволи та ліцензії". 

Останню поставку Linker було зроблено в січні цього року. Після цього поставки продовжилися вже через компанію "Бакайторг1" із Киргизстану, яка була зареєстрована у квітні 2023 року. За цей час вона встигла продати Росії продукції українського ХМЗ на 40 мільйонів рублів.

У коментарі для розслідувачів директор "Авіа ФЕД сервіс" Олександр Решетник заявив, що продукція українських заводів, яку його фірма передала своїм клієнтам у 2022-2023 роках, була придбана раніше, у 2020-2021 роках, і просто "лежала за кордоном". Власник Linker Олексій Пальчик заявив, що його компанія "з України до Росії ніколи нічого не постачала і не постачає". Представник компанії "Бакайторг1" із Киргизстану на зв’язок із розслідувачами не вийшов.

Нагадаємо, раніше The Guardian повідомляв, що країна-агресорка Росія використовує засоби радіоелектронної боротьби проти України, в яких є технології британських компаній. У виробництві засобів радіоелектронної боротьби беруть участь вісім ключових російських фірм. У їх число входять науково-виробниче об'єднання "Стріла", науково-дослідне підприємство "Протек" і концерн "Радіоелектронні технології", які не потрапили під санкції Великої Британії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.11.2023 17:33