Фото: Вікіпедія

Україна може отримати винищувачі від Франції: що відомо

Україна може отримати від Франції винищувачі Mirage. Труднощі з передачею літаків повʼязані з логістикою, підготовкою екіпажу та можливостями технічного обслуговування.

Про це повідомляє ВMFTV.

Зазначається, що підготовку пілотів можуть проводити у Польщі.

Міністр оборони Франції Себастьяна Лекорню не підтвердив ані передачу літаків, ані підготовку льотного складу. За його словами, зараз Захід працює над тим, аби передавати Україні більше боєприпасів.

Також міністр зазначив, що "з українцями ведуться переговори щодо літаків та навчання". Лекорню нагадав слова президента Франції Емманюеля Макрона, що жодних табу у країни немає.

При цьому він зауважив, що труднощі з передачею літаків повʼязані з логістикою, підготовкою екіпажу та можливостями технічного обслуговування. За його словами, "все це в часових горизонтах, які, очевидно, не є короткостроковими".

Додамо, що авіапарк Військово-повітряних сил Франції налічує 195 винищувачів, з них 96 Rafale і 99 Mirage 2000 серій 5, C і D. Ще 40 літаків є у Військово-морського флоту Франції.

Зазначимо, що зараз Франція виводить Mirage з експлуатації та замінює їх літаками Rafale.

Що відомо про винищувачі Mirage

Mirage 2000 — французький багатоцільовий винищувач, який в 1970-х роках розробила фірма Dassault Aviation. Основний бойовий літак військово-повітряних сил Франції наприкінці XX — на початку XXI століття. Прийнятий на озброєння армій декількох країн Азії, Європи та Латинської Америки.

Складальну лінію Mirage 2000 зупинили у 2007 році після постачання останнього літака. ВПС Франції виробляють заміну літака Mirage 2000 багатоцільовим винищувачем "Dassault Rafale", прийнятому на озброєння ВПС 27 червня 2006 року.

Літак спроектований за схемою качки з низькорозташованим трикутним в плані крилом, що має кут стріловидності по передньому ребру 58 градусів, з одним кілем. Шасі трьохстоєчне, з носовою опорою. Конструктивними особливостями літака є потужна і розвинена механізація крила (автоматично керовані передкрилки по всій передній кромці та двосекційні елевони по всьому розмаху), а також широке вживання композиційних матеріалів.

Зверху і знизу на кожній консолі крила розташовані повітряні гальма. Крило багатолонжеронне суцільнометалевої конструкції; обшивка елевонів виконана з вуглепластика, заповнювач — стільникова конструкція з алюмінієвого сплаву Ag5. Панелі відсіку радіоелектронного устаткування також шаруватої конструкції з обшивкою з вуглепластика і стільниковим заповнювачем. Практично вся обшивка кіля і вся обшивка керма напряму виконана з епоксидних боро- і вуглепластиків. Заповнювач керма також стільниковий з алюмінієвого сплаву.

Система керування літаком електродистанційна, з чотирикратним дублюванням. Крім того, є аварійний канал, живлення якого здійснюється від окремої акумуляторної батареї. Вона забезпечує достатню стійкість і керованість у всьому діапазоні висот і швидкостей, включаючи польоти на гранично малих висотах і на високих швидкостях, а також в екстремальних умовах на малих швидкостях при великих кутах атаки.

Дві незалежні гідравлічні системи з робочим тиском 280 атм забезпечують роботу приводів поверхонь управління, випуск і прибирання шасі і повітряних гальм. Джерелами електроенергії є два генератори змінного струму по 20 кВА і акумуляторна батарея місткістю 40 ампер-годин.

Нагадаємо, у США вважають, що Україні потрібно до 80 винищувачів F-16. Однак навчати українських пілотів ще не потрібно, адже постачання ще не заплановане.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.03.2023 15:05