Фото: "Укрінформ"

Україна може отримати "зелене світло" щодо членства в ЄС уже цього тижня, — Reuters

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн у Брюсселі у середу, 8 листопада, опублікує звіт з оцінкою прогресу України на шляху до членства в Європейський Союз, з позитивними рекомендаціями. 

Про це повідомляє Reuters.

За даними видання, для цього Україна має, зокрема, посилити боротьбу з хабарництвом та схвалити реформу щодо захисту прав меншин.

Так, звіт та рекомендації голови Єврокомісії послужать основою для ухвалення у грудні на саміті національних лідерів Європейського союзу ключового рішення щодо початку офіційних переговорів про членство України в блоці.

Варто додати, що 4 листопада під час свого візиту до Києва Фон дер Ляйєн похвалила Україну за прогрес. На прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським вона заявила, що країна веде екзистенційну війну і водночас проводить глибоке реформування. У цьому контексті вона відзначила реформи української судової системи, протидію олігархам та боротьбі з відмиванням грошей.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС.

Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7. 7. Впровадження закону про олігархів.
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Нагадаємо, 1 листопада президент Володимир Зеленський звернувся до народу. Він наголосив, що не залишилося жодної перешкоди для вступу України в Європейський Союз.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.11.2023 17:47