Фото: ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Україна може скасувати заборону на експорт зброї: у Financial Times назвали причину

Українська влада може зняти заборону на експорт безпілотників. Зокрема, це необхідно задля нарощування виробництва дронів та залучення інвестицій.

Як повідомляє Financial Times, українські офіційні особи та представники галузі наголошують на важливості цього кроку для посилення військових можливостей країни у протистоянні російській агресії.

Зазначається, що Збройні сили України відчувають значну нестачу безпілотників для розвідки та атак. Оскільки, в умовах обмежених ресурсів держави, виробники дронів прагнуть вийти на міжнародний ринок, щоб фінансувати виробництво для української армії.

Так, за словами очільника економічного підкомітету парламенту Олександра Маріковського, експорт може принести до 20 мільярдів доларів, що значно допоможе розвитку галузі безпілотних літальних апаратів.

Від початку повномасштабної російсько-української війни Київ заборонив експорт військових товарів, щоб забезпечити армію необхідним озброєнням. Втім, наразі компанії, такі як "Укрспецсистеми", натрапили на нестачу замовлень.

Своєю чергою очільник компанії Дмитро Хасапов заявив, що державні закупівлі не покривають їхні виробничі потужності, а уряд не має достатнього бюджету для фінансування всіх потреб армії. Виробники дронів розраховують, що зняття заборони на експорт не тільки дасть змогу залучити інвестиції, а й підтримає дослідження і розробки в цій критично важливій сфері.

Видання додає, що без відновлення експорту ціни на українські дрони можуть зрости, а деякі компанії вже почали виготовляти свою продукцію за кордоном, щоб обійти наявні обмеження. Варто зауважити, що окрім фінансових проблем, виробники безпілотників також наголошують на потребі у стандартизації та довгостроковому плануванні з боку уряду. Так, за словами технічного директора компанії Reactive Drone Артема Колесника, ця сфера потребує спеціалізованих програм для підготовки кваліфікованих інженерів і стратегічного бачення на п’ять-десять років вперед, щоб уникнути загрози занепаду.

Нагадаємо, у вересні президент Володимир Зеленський та лідер Фінляндії Александр Стубб обговорили українсько-фінську оборонну співпрацю. Зокрема, йшлося про спільне виробництво дронів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.10.2024 12:47