Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Виробництво зброї збільшилося: в ISW пояснили, коли Україна зменшить залежність від західної військової допомоги

Україна потребує значної західної підтримки у протидії російській агресії. Хоча зараз відчувається суттєве нарощування виробництва вітчизняної зброї, військової техніки та дронів.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War). Вони зазначили, що Україна продовжує докладати зусиль для нарощування внутрішнього виробництва значної кількості військової техніки та збереження переваги над Росією у сфері безпілотників.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські компанії наразі можуть виробляти чотири мільйони безпілотників на рік і що Україна вже уклала контракти на виробництво 1,5 мільйона безпілотників (імовірно, 2024 року).

Аналітики додали: кремлівський диктатор Володимир Путін нещодавно заявив, що Росія планує збільшити виробництво безпілотників у десять разів до 1,4 мільйона 2024 року, і це менш як два мільйони БпЛА, які Україна планує виробити цього року.

Зеленський також заявив, що Україна може виробляти 15 самохідних артилерійських установок "Богдана" щомісяця, а нещодавно відбулося успішне випробування балістичної ракети вітчизняного виробництва.

Міністр оборони України Рустем Умєров додав, що Україна продовжить надавати пріоритет вітчизняному виробництву безпілотників і ракет дальнього радіуса дії, включно з балістичними. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль уточнив, що Україна виділила сім мільярдів доларів на закупівлю озброєння та військової техніки у проекті державного бюджету на 2025 рік, що на 65 відсотків більше ніж у бюджеті на 2024 рік. Шмигаль зауважив, що Україна збільшила внутрішнє виробництво зброї втричі 2023 року та вдвічі за перші вісім місяців 2024 року.

"Українські зусилля з нарощування внутрішнього військового виробництва дозволять Україні зменшити свою залежність від західної військової допомоги в довгостроковій перспективі, але Україна все ще потребує значної західної допомоги протягом наступних кількох років, щоби захиститися від російської агресії та звільнити стратегічно важливі райони, які наразі окуповані російськими військами", — зробили висновок в ISW.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Заступник міністра закордонних справ Росії Михайло Богданов під час зустрічі з послом Лівану в Росії засудив наземну операцію Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) на півдні Лівану.
  • Збройні сили Латвії посилили протиповітряну оборону поблизу російського кордону після нещодавньої аварії російського безпілотника в країні.
  • Російські й українські війська продовжили свої операції в Курській області.
  • Російські сили нещодавно незначно просунулися поблизу Сватового, Сіверська та Вугледара, а також на схід і південний схід від Покровська.
  • Російські оборонні підприємства набирають десятки тисяч нових працівників через гостру кадрову нестачу на тлі збільшення виробництва зброї через війну в Україні.

Нагадаємо, за словами Рустема Умєрова, Україна продовжує зміцнювати свою обороноздатність завдяки інноваціям і підтримці міжнародних партнерів. Пріоритетом є збільшення виробництва вітчизняної зброї різних видів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.10.2024 07:35