На фото: САУ "Богдана". Джерело: міноборони Данії

Зеленський розповів, скільки САУ "Богдана" Україна виробляє щомісяця

За місяць Україна виробляє до 20 самохідних колісних артилерійських установок "Богдана". За надзвичайно важких умов повномасштабної війни та під постійними російськими ударами, українці змогли побудувати фактично нову оборонну промисловість.

Про це на відкритті Другого міжнародного Форуму оборонних індустрій заявив президент Володимир Зеленський. Так, наразі все більше військових частин Сил оборони отримують ці артилерійські установки калібру 155-мм вітчизняного виробництва.

"Ми робимо артилерію, робимо наші "Богдани", півтора десятка щомісячно. Буває двадцять", — наголосив президент.

Зазначимо, що згідно з попередніми офіційними заявами гаранта, в травні цього року українська оборонна промисловість мала темпи виробництва у 10 самохідних гаубиць "Богдана" на місяць. Наразі, виходячи зі слів Зеленського, українська оборонна промисловість подвоїла виробництво цих установок.

САУ "Богдана"

Фото: "Мілітарний"

Варто зауважити, що минулого місяця, міністр оборони Данії Трольс Лунд Поульсен повідомляв, що Збройні Сили України отримали 18 самохідних артилерійських установок "Богдана", які профінансував Копенгаген. За його словами, передача всіх замовлених систем відбулася через два місяці після фінансування цієї угоди. Також у вересні міноборони Данії повідомляли, що Копенгаген та Київ продовжують закупівлю озброєнь через український оборонний комплекс на загальну суму 600 мільйонів доларів.

Що відомо про САУ "Богдана"

Це українська 155-мм самохідна артилерійська установка на колісному шасі, яка стала першою українською САУ, розробленою під стандартний для країн НАТО калібр 155 мм. Перший прототип установки було побудовано у 2018 році на шасі української вантажівки КрАЗ-63221, серійно гаубиця виготовляється з 2023 року в кількох варіантах на шасі МАЗ-6317 та Tatra 815-7.

Перше бойове застосування цієї САУ відбулося під час боїв за острів Зміїний у 2022 році.

Нагадаємо, у вересні екс-міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін повідомляв, що Україна отримає від Литви кошти на закупівлю ракет-дронів українського виробництва "Паляниця". Йдеться про 10 мільйонів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.10.2024 09:01