Фото ілюстративне зі соцмереж

Україна наблизилась до отримання замороженик активів РФ: їх арешт підтримала група експертів

Група експертів з правових питань спробувала підтримати аргументи на користь арешту заморожених активів російського центрального банку, стверджуючи, що такі дії дозволені міжнародним правом, враховуючи масштаби атак Росії на Україну.

Про це повідомляє Bloomberg.

Європейський Союз, країни "Великої сімки" та Австралія заморозили близько 260 мільярдів євро (280 мільярдів доларів) у вигляді цінних паперів та готівки, причому понад дві третини цієї суми було іммобілізовано до Євросоюзу. Всі вони згодні з тим, що ці кошти мають залишатися закритими для Росії, якщо вона не погодиться допомогти з відновленням України, але поки що вони не мають розбіжностей щодо законності прямого захоплення активів.

Лист, який був розісланий у столицях країн "Великої сімки" та отриманий агентством Bloomberg, підписано десятьма експертами та практиками міжнародного права з Бельгії, Франції, Німеччини, Японії, Нідерландів, Великої Британії та США, які прагнуть домогтися судової справи про арешт активів, що розглядаються.

"Ми дійшли висновку, що відповідно до міжнародного права для держав, які заморозили російські державні активи, було б законно вжити додаткових контрзаходів проти Росії, враховуючи порушення нею найбільш фундаментальних норм міжнародного права, що тривають, у формі передачі російських державних активів як компенсацію за збитки, які виникли безпосередньо внаслідок протиправних дій Росії", — йдеться у висновку експертів.

Оскільки вторгнення Росії в Україну продовжується, ця оцінка відображає ширшу готовність розглянути те, що колись вважалося юридично сумнівним кроком із захоплення заморожених активів.

Хто погодив лист щодо заморожених активів РФ

Серед тих, хто підписав лист, — Гарольд Хонджу Ко, професор юридичного факультету Єльського університету та колишній декан, який також був юрисконсультом Держдепартаменту США при адміністрації Обами, та Філіп Зеліков з Інституту Гувера, адвокат та колишній кар'єрний дипломат, який працював в уряд під час президентства, у тому числі як стратегічний консультант адміністрації Байдена. Семеро з тих підписантів, хто залишився — вчені та практики міжнародного права з Європи та один — з Японії. Хоча аналіз було запитано зацікавленими урядами, у тому числі деякими країнами "Великої сімки", автори написали, що "ніхто з нас не діє від імені спонсорів чи клієнтів".

У листі йшлося про те, що Ко представляє Україну в деяких міжнародних трибуналах. Лист прийшов у той час, коли країни "Великої сімки" обговорюють, що робити з активами, що розглядаються, оскільки потреби України у фінансуванні залишаються постійно високими, а війна не виявляє жодних ознак вщухання. Євросоюз повільно досягає прогресу в реалізації планів, принаймні застосувати податок на непередбачені доходи до прибутку, отриманого коштом іммобілізованих фондів. Минулого року фонди принесли прибуток у розмірі 4,4 мільярда євро.

За словами чиновників, знайомих з перебігом обговорень, Велика Британія та США підштовхують союзників по "Великій сімці" до повної конфіскації активів центрального банку РФ. Канада відкрита для цієї ідеї. Європейські члени групи, особливо Франція та Німеччина, наразі виступають проти цього кроку через юридичні проблеми та побоювання, що це може завдати шкоди стабільності євро, а також створити небезпечний прецедент, заявили чиновники. Законні контрзаходи, на думку вчених-юристів, — це ті, які були б незаконними, якби були застосовані проти невинної держави, яка не порушила своїх міжнародних зобов'язань.

Такі дії дозволені, стверджують вони, якщо вони робляться проти держави-порушника і спрямовані на те, щоб переконати її припинити свою незаконну поведінку та виконати своє зобов'язання щодо виплати компенсації потерпілим або, якщо вмовляння не допомагають, домогтися цієї компенсації за допомогою порушника. активи держави. Юридичні проблеми Дискусії щодо використання російських активів активізувалися у міру того, як війна наближалася до третього року. Оскільки республіканці у Вашингтоні блокують нову допомогу Києву, адміністрація Байдена прагне запропонувати Україні ще один важливий сигнал своєї підтримки.

Позиція країн-членів ЄС має вирішальне значення, оскільки переважна більшість коштів перебуває у Європі, переважно у бельгійській кліринговій палаті Euroclear. Клірингова палата та Європейський центральний банк скептично ставляться до права конфіскувати активи. Проте країни "Великої сімки" обговорюють варіанти. Серед обговорюваних ідей — використання коштів як застави для залучення боргу або як гарантії кредитів. Якщо буде знайдено рішення, яке подолає нинішні побоювання, метою буде оголошення плану на зустрічі лідерів "Великої сімки" в Італії у червні.

У своєму листі експерти з правових питань рекомендують державам, які заморозили ці активи, передати їх міжнародному механізму під їхньою юрисдикцією, який потім міг би передати депоновані активи для підтримки програм з пом'якшення збитків та допомоги з відновлення України.

Нагадаємо, що 12 лютого Рада ЄС ухвалила постанову, що роз’яснює зобов’язання центральних депозитаріїв цінних паперів, які володіють активами та резервами Центрального банку Росії. Таким чином у Європі зробили ще один кроку назустріч Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.02.2024 09:18