Фото ілюстративне. Джерело: consilium.europa.eu

Рада ЄС дозволила використовувати прибуток від заморожених активів Росії для України

У понеділок, 12 лютого, Рада ЄС ухвалила постанову, що роз’яснює зобов’язання центральних депозитаріїв цінних паперів, які володіють активами та резервами Центрального банку Росії. Таким чином у Європі зробили ще один кроку назустріч Україні.

Про це йдеться у спеціальній заяві Ради Євросоюзу.

"Після того, як у лютому 2022 року Росія розпочала незаконне та невиправдане повномасштабне вторгнення в Україну, ЄС у координації з міжнародними партнерами вирішив заборонити будь-які операції, пов’язані з управлінням резервами, а також активами Центрального банку Росії. У результаті цієї заборони відповідні активи фінансових установ у державах-членах ЄС "знерухомлені", — зазначається в документі.

У ньому також ідеться про те, що сьогоднішнє рішення, відповідно до позиції G7, роз’яснює заборону таких операцій, а також правовий статус доходів, отриманих центральними депозитаріями у зв’язку з утриманням російських знерухомлених активів, і встановлює чіткі правила для суб’єктів, які їх тримають.

"Зокрема, Рада вирішила, що центральні депозитарії, які володіють понад одним мільйоном євроактивів Центрального банку Росії, повинні окремо обліковувати надзвичайні залишки готівки, що накопичуються через обмежувальні заходи ЄС, а також повинні окремо зберігати відповідні доходи. Крім того, центральним депозитаріям забороняється розпоряджатися отриманим чистим прибутком", — йдеться в заяві.

З огляду на ризики та витрати, пов’язані з утриманням активів і резервів Центрального банку Росії, кожен центральний депозитарій цінних паперів може звернутися до свого наглядового органу з проханням дозволити вивільнення частки цього чистого прибутку з огляду на дотримання статутного капіталу та ризиків. вимоги до управління.

"Це рішення відкриває шлях Раді ухвалити рішення про можливе встановлення фінансового внеску до бюджету ЄС, зібраного з цих чистих прибутків, для підтримки України та її відновлення та реконструкції на наступному етапі. Цей фінансовий внесок може бути спрямований через бюджет ЄС до Механізму для України, щодо якого Рада та Європейський парламент досягнули попередньої згоди 6 лютого 2024 року", — підсумували в документі.

Нагадаємо, що декілька днів тому президент Володимир Зеленський заявив, що зараз важливо конфіскувати всі заморожені активи держави-агресорки. Україна плідно працює у цьому напрямку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.02.2024 19:02