Фото ілюстративне з відкритих джерел

Чи отримає Україна заморожені активи РФ: Bloomberg розповів про наміри ЄС та "Великої сімки"

Країни "Великої сімки" та Європейський Союз розглядають варіант використання заморожених російських активів для допомоги Києву. Йдеться про понад 250 мільярдів доларів російського центробанку, які можуть бути спрямовані на відновлення України.

Про це повідомляє Bloomberg.

Обізнані з цим питанням джерела розповіли Bloomberg, що країни Євросоюзу та "Групи семи" можуть продати державний борг РФ, використовуючи заморожені активи Москви як заставу. Союзники вважають, що Росія після завершення війни буде зобов'язана виплатити Києву всю завдану шкоду. Якщо вона відмовиться — Російській Федерації можуть бути пред'явлені претензії на заморожені активи.

За даними Bloomberg, наразі дискусії ведуться на технічному рівні. Станом на цю мить політичне рішення ще не прийнято, але один зі співрозмовників джерела заявив, що деякі держави хочуть просуватися у цьому питанні швидше, ніж інші.

Ще одне джерело Bloomberg наголосило, що план, який обговорюють країни ЄС з G7, дозволить створити спеціальну компанію, яка випускатиме облігації з нульовим купоном, забезпечені заставою з можливістю відкликання. Джерело повідомляє, що буде встановлена ​​ієрархія застави, яка використовуватиме активи, якими володіє Euroclear, а також західні банки.

Нещодавно посли Євросоюзу досягнули згоди щодо використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні. Також дипломати своїм рішенням дозволили переказати доходи від активів РФ на окремий рахунок.

Наприкінці 2023 року західна преса писала про те, що США запропонували країнам "Великої сімки" конфіскувати заморожені російські активи у розмірі 300 мільярдів доларів на користь України. Ініціативу хотіли погодити до 24 лютого 2024 року.

Нагадаємо, декілька днів тому у Financial Times писали, що 2023 року бельгійська фінансова компанія Euroclear отримала близько 4,4 мільярда євро відсоткових доходів від російських активів, які заморожені через санкції Євросоюзу. Проте ці гроші, імовірно, не зарезервовані для України.

Своєю чергою бельгійський уряд ознайомив представників західних країн і представників "Великої сімки" (G7) з пропозицією, яка могла б дозволити вилучити на користь України заморожені в Європі російські активи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.02.2024 21:27