Ратифікація Римського статуту. Джерело: Facebook-сторінка Ірини Мудрої

Україна остаточно ратифікувала Римський статут

Україна передала на зберігання депозитарію Римського статуту ратифікаційну грамоту. Таким чином зроблено останній формальний крок для ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомила заступниця голови Офісу президента Ірина Мудра.

"Відбулася знакова подія для всієї країни та мене особисто: разом зі Сергієм Кислицею депонували ратифікаційну грамоту на зберігання в депозитарій Римського статуту", — зазначила вона.

За її словами, тепер Римський статут остаточно з Україною.

"Це був складний шлях, але ми його пройшли та пишаємося цим досягненням", — наголосила Ірина Мудра.

Україна підписала Римський статут ще 2000 року, але за весь цей час так і не ратифікувала його — навіть попри те, що 2015 року необхідність ратифікації визнала Рада національної безпеки й оборони. Однією з причин називали побоювання, що Міжнародний кримінальний суд може притягати до відповідальності громадян України.

Однак у серпні 2024 року Верховна Рада України проголосувала за ратифікацію Римського статуту, а президент Володимир Зеленський підписав відповідний закон.

До речі, Україна ратифікувала Римський статут з окремою заявою, згідно з якою впродовж семи років після набрання чинності ратифікаційним законом "Україна не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду стосовно її громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту". Незрозуміло, як саме працюватиме ця норма, зважаючи на те, що Україна вже зараз надала Міжнародного кримінального суду право розслідувати злочини, вчинені на її території.

Нагадаємо, в Німеччині заявляли, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну потрібно реформувати Римський статут. Злочин агресії має переслідуватися Міжнародним кримінальним судом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.10.2024 19:57