Фото: Business World Ghana

Україна отримала позику Світового банку під гарантії Японії та Британії: для цього Зеленський підписав спеціальний закон

Україна отримала позику від Японії та Великої Британії через механізм Світового банку. Йдеться про 1,5 мільярда доларів. Кошти будуть спрямовані на підтримку ключових пріоритетів держбюджету.

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів України.

"Україна отримала 1,5 мільярда доларів позики на підтримку політики розвитку "Основи зростання" (Growth Foundations Development Policy Loan — DPL) від Японії та Великої Британії через механізм Світового банку", — йдеться у повідомленні.

Фінансування складається з:

  • гарантії уряду Японії через Цільовий фонд Світового банку — 984 мільйони доларів;
  • гарантії Великої Британії — 516 мільйони доларів.

Загалом до загального фонду державного бюджету нашої держави надійшло 1,4 мільярда доларів. З метою зниження вартості обслуговування кредитних зобов’язань України даною програмою передбачена капіталізація відсотків з коштів Японії у сумі 99,54 мільйона доларів.

"Ефективна робота уряду, разом зі своєчасною підтримкою від партнерів дозволяють нам підтримувати стабільність фінансової системи, навіть в умовах повномасштабної агресії та щоденного терору зі сторони Росії. Вдячний Японії, Великобританії та команді Світового банку, які стоять з Україною пліч-о-пліч від лютого 2022 року. Залучене фінансування буде спрямовано для підтримки  ключових пріоритетів держбюджету", — заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Варто зазначити, що передумовою отримання траншу стало виконання Україною необхідних восьми вимог за програмою, зокрема це гармонізація митного та податкового законодавства України до норм ЄС, покращення фіскальної політики та регулювання ринків капіталу, забезпечення прозорості та підзвітності у системі електронних закупівель.

На вимогу Світового банку: Зеленський підписав закон на півтора мільярда доларів

22 березня 2024 року президент Володимир Зеленський підписав закон, що посилює повноваження Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. Законопроект № 5865 "Про регулювання і нагляд на ринках капіталу та організованих товарних ринках" був умовою виділення Україні 1,5 мільярда доларів позики на розвиток (DPL) Світовим банком.

27 березня 2024 року Рада директорів Світового банку схвалила рішення про виділення Україні 1,5 мільярда доларів у межах позики на розвиток (DPL). 

Нагадаємо, що 19 лютого в Токіо на японсько-українській конференції зі сприяння економічному зростанню та реконструкції прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда пообіцяв очільнику українського уряду Денису Шмигалю продовжувати надавати допомогу у відновленні війною України у співпраці з приватним сектором, використовуючи свій досвід і технологічні ноу-хау під час відновлення після землетрусів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.03.2024 14:26