Фото: Reuters

Шмигаль провів зустріч з прем'єр-міністром Японії: про що домовились політики

У понеділок, 19 лютого, у Токіо на японсько-українській конференції зі сприяння економічному зростанню та реконструкції прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда пообіцяв главі українського уряду Денису Шмигалю продовжувати надавати допомогу у відновленні війною України у співпраці з приватним сектором, використовуючи свій досвід і технологічні ноу-хау при відновленні після землетрусів.

Про це повідомляє Kyodo.

Також напередодні другої річниці вторгнення Росії Кісіда заявив, що ситуація "непроста", але допомога Києву у відновленні є "інвестицією в майбутнє". Під час одноденної зустрічі Кісіда та його український колега Денис Шмигаль стали свідками підписання понад 50 меморандумів про співпрацю між державним та приватним секторами двох країн у різних галузях.

Вони передбачають відновлення інфраструктури, розмінування, розширення сільського господарства, покращення гуманітарної ситуації, розвиток біотехнологій, промисловості та інформаційних технологій, а також удосконалення управління, заявили японські урядовці.

У своїй програмній промові Кісіда заявив, що дві країни укладуть договір про усунення подвійного оподаткування та розпочнуть переговори щодо перегляду інвестиційного пакту, який дозволить японським фірмам приєднатися до проектів реконструкції в Україні.

Кісіда додав, що його уряд створить офіс Японської організації зовнішньої торгівлі у Києві для зміцнення ділових зв'язків між двома країнами, а міністерство закордонних справ заявило, що Токіо послабив обмеження на поїздки, щоб збільшити інвестиції в Україну.

У своєму зверненні Шмигаль закликав Кісіду, який їздив до України у березні 2023 року для проведення переговорів із Зеленським перед проведенням саміту "Великої сімки" у травні у Хіросімі знову відвідати Україну. У спільному комюніке Кісіда і Шмигаль підтвердили, що посилення санкцій проти Росії є вирішальним та ефективним заходом зі стримування військової діяльності Москви.

Конференція, в якій беруть участь близько 300 урядових і корпоративних чиновників з Японії та України, проводиться на тлі стурбованості тим, що підтримка Києва з боку західних країн може вичерпатися, оскільки Росія, мабуть, налаштована на ведення війни на виснаження.

Раніше повідомлялось, що Японія виділить 15,8 мільярда єн (106 мільйонів доларів) допомоги на підтримку відновлення України від наслідків війни. Йдеться про сім сфер — зокрема, на відновлення інфраструктури та розмінування.

Нагадаємо, наприкінці січня стало відомо, що Японія та США продовжуватимуть підтримувати Україну за угодою, яку підписали країни "Великої сімки" минулого року. Вони працюватимуть спільно над збереженням і збільшенням санкцій проти Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.02.2024 08:09