Фото: podrobnosti.ua

Україна отримала вакцину проти хвороби, ліків від якої не існує: що важливо знати

Для забезпечення імунопрофілактики дітей у 2024 році в Україну доставили 340 тисяч доз оральної вакцини проти поліомієліту.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

Зазначається, що 340 000 доз оральної вакцини проти поліомієліту (ОПВ) для підтримки Національної програми імунізації України доставив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. 

"Зберігання та доставка в регіони вакцини, отриманої від міжнародних партнерів як гуманітарну допомогу, відбувається за підтримки проекту SAFEMed, USAID Україна — "Безпечні та доступні ліки для українців", — наголосили у МОЗ.

Чим небезпечний поліомієліт

За даними МОЗ, це небезпечне захворювання, яке спричиняє поліовірус — він вражає нервову систему і може призвести до невиліковного паралічу і смерті.

Ліків проти поліомієліту не існує, тож вакцинація є найефективнішим способом профілактики цієї хвороби. Найвразливіші до поліовірусу — діти до п'яти років, які не мають щеплення і, відповідно, імунітету проти нього.

Щеплення проводять у два, чотири, шість та 18 місяців, шість і 14 років, що забезпечує захист на все життя. Поліомієліт входить в 10 вакцинокерованих захворювань, щеплення проти яких внесені до Національного календаря профілактичних щеплень. Вакцинація за календарем — безоплатна, зробити її можна в медзакладах кожної області.

Якої вакциною щеплюють дітей від поліомієліту

У МОЗ наголосили, що для захисту проти вірусу поліомієліту в Україні використовують два типи вакцин: інактивовану (ІПВ), що вводиться у вигляді ін’єкцій, та оральну (ОПВ), яку дають у вигляді крапель у рот. Краплі формують імунітет у кишківнику дитини, тим самим зупиняють поширення інфекції. Кожна дитина до досягнення 14 років має отримати шість доз вакцини проти поліо. Так можна сформувати імунітет до захворювання. 

"Украй важливо захистити дітей в Україні проти хвороб, яким можна запобігти щепленнями. Здоров’я дітей в Україні, як і будь-де, має найвищу цінність. Закликаємо батьків захистити свої сім’ї. Якщо ви прийшли вакцинувати дитину проти поліо, важливо також зробити усі інші щеплення відповідно до календаря. А якщо пропустили вакцинацію за графіком — дуже важливо надолужити пропущене щеплення", — сказав голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде.

Нагадаємо, за даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні у січні було зареєстровано дев'ять випадків нового субваріанту штаму коронавірусу Омікрон — JN.1, який називають "Дженні".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.01.2024 14:27