Борис Народицький. Джерело: росЗМІ

Творець російської вакцини "Спутник" помер від пневмонії

У середу, 10 січня, російський учений Борис Народицький помер від пневмонії у віці 82 роки. Він був одним із головних творців скандальної вакцини проти коронавірусу "Спутник V". Останні півтора місяця Народицький провів у Боткінській лікарні Москви.

Про це повідомили російські ЗМІ, посилаючись на джерела в оточенні вченого.

Ще 2021 року вірусолог під час падіння зламав один із шийних хребців, що сильно обмежило його в русі після цього, він страждав від гострого болю. Останні півтора місяця лежав у лікарні у важкому стані, в нього розвинулася пневмонія. Організм не впорався.

Народицького називають засновником векторної платформи аденовірусу людини, на основі якої свого часу створили "Спутник V".

Російську вакцину створили в Національному дослідницькому центрі епідеміології та мікробіології імені Гамалії (Москва). Вона заборонена в Україні. Її також критикували західні фахівці — зокрема, через непрозорість процесу розробки та швидке її затвердження урядом Росії.

Станом на літо 2021 року "Спутник V" зареєстрували лише в 59 країнах, які здебільшого були союзниками СРСР або набули союзних відносин з Москвою. Домовлені постачання в низку таких країн Росія не виконала, що призвело до тяганини з повернення завдатків, репутаційних збитків, протестів в окремих країнах щодо невдалого вибору постачальника.

Нагадаємо, що у вересні контррозвідувальна служба Федеральної служби безпеки Росії затримала лікаря Віктора Трухіна під час спроби втечі з країни. Він знав всі таємниці здоров'я диктатора Володимира Путіна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.01.2024 11:37