Фото: Facebook Нафтогаз України

Україна планує повністю перейти на власний газ та відмовитися від імпорту, — Чернишов

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" планує збільшити внутрішній видобуток природного газу для відмови від імпорту. Це стане першим таким випадком в історії країни з моменту здобуття незалежності.  

Про це розповів голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов в інтерв’ю Bloomberg.

За його словами,  такий план вимагає від "Нафтогазу" збільшити видобуток на 8%, а від приватних компаній — на 16% цього року. План також не передбачає жодних територіальних втрат або руйнування газодобувних потужностей, які могли б становити ризик для газової автономності.

В останні місяці компанія імпортувала менше газу, ніж планувала, щоб допомогти виробляти електроенергію після російських авіаударів по енергетичній системі.

За словами Чернишова, з кінця жовтня компанія купила близько половини з 2 млрд кубометрів палива, які планувала закупити, завдяки зусиллям газовидобувних компаній, спрямованих на збереження обсягів видобутку, та дисциплінованості домогосподарств.

Наприкінці минулого року Міжнародний валютний фонд підрахував, що у 2023 році Україні потрібно буде купувати 5 млрд кубів газу. 

Нагадаємо, Україна здійснює імпорт газу із країн Європи через Молдову з подальшим закачуванням газу до своїх підземних газових сховищ. Процес полягає в оптимізації транспортної роботи операторів ГТС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.02.2023 15:31