Фото: Офіс президента

Україна ратифікувала Римський статут: Зеленський підписав закон

У суботу, 24 серпня, президент Володимир Зеленський підписав закон про ратифікацію Римського статуту.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Зокрема, 23 серпня документ було направлено на підпис президенту, а вже 24 серпня його було повернуто з підписом гаранта.

Що таке Римський статут

Міжнародний договір, на підставі якого заснований Міжнародний кримінальний суд. Його підписали 137 держав світу, включно з Україною. Проте, ратифікували лише 124.

Документ визначає чотири основні міжнародні злочини: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії.  Відтак, Міжнародний кримінальний суд може переслідувати людей за такими обвинуваченнями.

Чому ратифікація Римського статуту є важливою для України

Варто зауважити, що Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але не ратифікувала його, хоча після підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом у 2014 році ратифікація цього документу є одним із прямих міжнародних зобов'язань України.

Проте відтепер Україна повністю долучиться до Міжнародного кримінального суду (МКС), який розслідує воєнні злочини, геноцид і злочини проти людяності. Після набрання чинності для України Римським статутом Україна набуде повноправного членства в Міжнародному кримінальному суді та братиме участь у роботі Асамблеї держав — учасниць Римського статуту, зможе подавати кандидатури для обрання суддів та прокурорів Міжнародного кримінального суду

Натомість документ передбачає, "Україна не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду стосовно її громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту".

Додамо, що ратифікація Римського статуту було одним із зобов’язань України відповідно до Угоди про асоціацію з Європейським союзом.

Нагадаємо, 15 серпня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про ратифікацію Римського статуту Міжнародного Кримінального Суду

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.08.2024 12:05