Фото: Офіс президента

Зеленський вніс до Ради законопроект про ратифікацію Римського статуту

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про ратифікацію Римського статуту Міжнародного Кримінального Суду.

Відповідні законопроекти №11484 та №0285 опубліковано на сайті парламенту.

Зокрема, проект закону №0285 передбачає підтвердження визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду. 

"Після набрання чинності для України Римським статутом Україна набуде повноправного членства в Міжнародному кримінальному суді та братиме участь у роботі Асамблеї держав — учасниць Римського статуту, зможе подавати кандидатури для обрання суддів та прокурорів Міжнародного кримінального суду", — вказано у пояснювальній записці.

Передбачається, що цей закон набирає чинності одночасно з набранням чинності закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Римського статуту.

Водночас законопроект №11484, який передбачає доповнення статей Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу України, пов’язаних із міжнародними злочинами, відповідно до положень Римського статуту МКС. Згідно з поянювальною запискою, також цей проект закону має на меті забезпечення кримінально-правового переслідування за найтяжчі міжнародні злочини. Зокрема, йдеться про злочин геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини. 

"В умовах міжнародного збройного конфлікту з Російською Федерацією приведення положень законодавства України про кримінальну відповідальність у відповідність до вимог міжнародного кримінального права (у вигляді Римського статуту) є надзвичайно важливим питанням, що потребує вирішення", — наголошується в пояснювальній записці.

Римський статут Міжнародного Кримінального Суду

Міжнародний договір, що заснував Міжнародний кримінальний суд. Ухвалений на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року та набрав чинності з 1 липня 2002 року. Станом на листопад 2023 року Римський статут підписали всього 137 держав, але ратифікували лише 124 держави. Статут встановлює коло діяльності, юрисдикцію і структуру суду.

Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але не ратифікувала його, хоча після підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом у 2014 році ратифікація цього документу є одним із прямих міжнародних зобов'язань України. Водночас Римський статут передбачає можливість визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду державою, яка не ратифікувала статут.

Нагадаємо, 15 серпня Володимир Зеленський анонсував "оборонний законодавчий пакет для України", який включатиме питання визначення статусу українських військових в Курській області та інші. Гарант заклика Верховну Раду невідкладно зібратися для його ухвалення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.08.2024 20:15