Фото: Офіс президента

Зеленський закликав Раду невідкладно ухвалити оборонний законодавчий пакет: що він передбачає

Президент Володимир Зеленський анонсував "оборонний законодавчий пакет для України", який включатиме питання визначення статусу українських військових в Курській області та інші. Гарант заклика Верховну Раду невідкладно зібратися для його ухвалення.

У своєму відеозверненні очільник держави розповів, що вже цього місяці необхідно посилити деякі правові позиції нашої держави.

"Настав час ухвалити важливі законодавчі речі — оборонний законодавчий пакет для України. Це рішення, які допоможуть і українським воїнам, і всьому українському суспільству, і нашим державним інституціям", — йдеться у повідомленні.

За словами гаранта, в першу чергу оборонний законодавчий пакет має гарантувати те, що воїни, які беруть участь у Курській операції та братимуть участь в усіх інших наших діях на території держави-агресора, будуть отримувати абсолютно всі виплати та преференції, які передбачені для передової.

"І це треба зробити саме законом, щоб у всіх наших людей була впевненість, що держава спрацює так, як потрібно", — наголосив гарант.

Другий пункт оборонного пакета стосується українських легіонерів, які наразі воюють за незалежність України, але мають громадянство іншої країни.

"Кожен воїн, який захищає Українську державу, захищає наших людей, захищає нашу незалежність, заслуговує на визнання та максимальну підтримку. Це стосується, зокрема, тих наших воїнів — українських легіонерів, — які наразі мають громадянство інших держав, але поки що не України. Вони заслуговують бути нашими громадянами, громадянами України, й мають отримати таку шану від Української держави. Також це справедливо поширити і на їхніх рідних, на рідних наших героїв", — зазначив Зеленський.

Третій пункт передбачає врегулювання питання трофейної зброї, яку наші воїни здобувають у боях. За словами Зеленського, це питання також необхідно вирішити негайно.

До того ж очільник держави заявив, що зрадники, які втекли в Росію після 24 лютого, колаборанти, які працюють на ворога мають бути позбавлені будь-яких звань і нагород в Україні.

"Всі злочинці, які пішли на службу російській державі. Вони мають бути позбавлені будь-яких звань і нагород в Україні, і це має бути зроблено реально – так, щоб рішення про позбавлення нагород не було лише декларативним, а дійсно фіксувало, як Україна ставиться до такої особи. Відповідні законопроєкти теж уже є в парламенті.... І прошу Верховну Раду зібратися для розгляду цих питань невідкладно найближчим часом", — резюмував Зеленський.

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, операція українських сил у Курській області створює відчутний вплив на оборону, логістику та безпеку в Росії. Там намагаються запобіжно захистити важливі наземні лінії зв’язку, щоби перешкодити українським маневрам.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.08.2024 16:03