Фото: Pixabay

Україна та ЄС підписали угоду, яка передбачає виділення 6 млрд євро перехідного фінансування

Україна та Європейський Союз підписали меморандум щодо перехідного фінансування та кредитну угоду. Документи передбачають виділення шести мільярдів євро для України.

Про це повідомило Міністерство фінансів України.

"Сьогодні Україна підписала Кредитну Угоду та Меморандум щодо перехідного фінансування для України у рамках Інструменту Ukraine Facility. Загальний обсяг передбачених пільгових коштів — шість мільярдів євро. Підписантами від України виступили міністр фінансів Сергій Марченко, перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко та голова Національного банку Андрій Пишний", — йдеться у повідомленні.

Очікується, що перший платіж обсягом 4,5 мільярда євро надійде до Державного бюджету України вже у березні. Решту з цієї суми — 1,5 мільярда євро — Україна зможе отримати у квітні 2024 року після оцінки Європейською Комісією виконаних індикаторів.

До того ж у міністерстві зазначили, що у рамках механізму перехідного фінансування Україна реалізує п'ять індикаторів у сферах управління державними фінансами, боротьби з корупцією, розвитку бізнес-середовища тощо.

"Вдячний Європейському Союзу за вагому та своєчасну фінансову підтримку. Механізм перехідного фінансування дозволить забезпечити нагальні потреби бюджету до остаточного затвердження Плану України для Ukraine Facility, який передбачає індикатори виконання реформ протягом 2024-2027 років. Наша плідна співпраця з європейськими інституціями продовжує сприяти посиленню макрофінансової стабільності України, подальшому економічному зростанню та наближенню до повноцінного членства в ЄС", — зазначив Сергій Марченко.

Після затвердження Плану України для Ukraine Facility, як очікується, до державного бюджету буде спрямовано 1,9 мільярда євро безумовного фінансування. Решту бюджетної підтримки Україна отримуватиме щоквартально після виконання індикаторів, передбачених у плані України.

"Підписання Угоди дозволить розпочати фінансування ще до офіційного затвердження Плану і забезпечить 6 млрд євро для покриття поточних потреб державного бюджету впродовж березня та квітня цього року", — наголосила Юлія Свириденко.

Нагадаємо, 8 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у наступні два місяці Україна зможе отримати шість мільярдів євро від Європейського Союзу з пакета допомоги на 50 мільярда євро

Додамо, 28 лютого Рада Європейського Союзу схвалила початок програми Ukraine Facility, в рамках якої Україні пообіцяли надати 50 мільярда євро до 2027 року. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.03.2024 23:30