Фото: для ілюстрації. Джерело: Anadolu Agency

Україна та Євросоюз домовились продовжити тимчасовий захист для українців

Статус тимчасового захисту для українських біженців у Євросоюзі переглядатиметься, коли покращиться безпекова ситуація. Проте Україна та Європейська комісія дійшли згоди, що наразі умов для цього немає.

Таку заяву зробила віце-премʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час Міжнародного саміту міст і регіонів, пише "Укрінформ".

Вона наголосила, що перебуває в постійному діалозі з комісаром ЄС з питань міграції та внутрішніх справ (Ільвою Йоганссон, — ред.) з 24 лютого 2022 року та кожні три місяці оцінюють ситуацію. 

"Ми неодноразово обговорювали з нею питання повернення українців, продовження рішення про тимчасовий захист. Я вчора мала з нею розмову. Ми прийняли рішення, що статус тимчасового захисту буде продовжений, тому що безпекові умови не дозволяють прийняти будь-яке інше рішення", — сказала Стефанішина.

Посадовиця підкреслила, що Україна має домовленість з Європейською комісією: щойно безпекова ситуація зміниться, статус тимчасового захисту буде переглядатися таким чином, щоб проходив повільний процес повернення громадян України.

"Але зараз умов для такого рішення немає", — заявила віце-прем'єрка.

Стефанішина також зауважила, що питання мобілізаційних заходів, реєстру військовозобов’язаних і статусу тимчасового захисту ніяк не повʼязані між собою.

"Ми зафіксували це вчора на перемовинах з Ільвою Йоганссон. Є наш внутрішній процес, нам треба забезпечити облік військовозобовʼязаних. Це здійснюється через низку дипломатичних кроків по лінії дипломатичної, консульської роботи", — резюмувала Ольга Стефанішина.

Нагадаємо, шведський уряд готується покращити програму підтримки для українських біженців. Громадяни України зможуть швидше зареєструватись у реєстрі населення та отримувати вищі виплати.

Раніше повідомлялось, що громадяни України почали частіше просити міжнародний захист у Польщі. Від початку 2024-го відповідні заяви подали понад 1200 українських біженців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.05.2024 20:57