Фото для ілюстрації. Джерело: realgazeta.com.ua

Шведський уряд планує розширити допомогу українським біженцям

Шведський уряд готується покращити програму підтримки для українських біженців. Громадяни України зможуть швидше зареєструватись у реєстрі населення та отримувати вищі виплати.

Про це повідомляє Sverigesradio.se.

Зазначається, що українці повинні швидше стати на облік і отримати номери соціального страхування. Це пропозиція, яку уряд і шведські демократи представили у понеділок, 6 травня.

"Українці, які зареєстровані у Швеції, мають право на медичне та стоматологічне обслуговування. Вони можуть отримати гроші, якщо перебувають вдома з хворими дітьми або перебувають у відпустці по догляду за дитиною. І вони можуть отримати ідентифікаційний код від банку. Це буде велике покращення", — каже міністр міграції Марія Мальмер Стенергард.

Видання зазначає, що наразі українські громадяни повинні прожити у Швеції три роки, перш ніж їх зможуть занести до реєстру населення, щоб вони отримали номер соціального страхування. Проте ці правила хочуть змінити з 1 листопада 2024-го, щоб скоротити час реєстрації з трьох років до одного року.

Біженці, які стають на облік, можуть отримати допомогу у виході на ринок праці через програму агентства зайнятості. Постанова на облік дає право на збільшення виплат від міграційного агентства Швеції. Українці, які не стоять на обліку, можуть отримувати добові виплати у розмірі шести доларів на день. Після постановки на облік біженці можуть розраховувати на виплати у розмірі 28 доларів на день.

Однак громадяни України у Швеції не можуть розраховувати на всі пільги, які доступні в країні. Наприклад, вони не можуть отримувати виплати на дітей або житло.

"Багато людей потребуватимуть підтримки доходів, — це наша оцінка. Навіть якщо у вас є надбавка на встановлення. Вона не така висока, щоб можна було обійтися без допомоги на дітей та житлової допомоги", — зазначає представник організації муніципалітетів Швеції Рой Мелчерт.

Нагадаємо, у березні Швеція вирішила приєднатися до чеської ініціативи щодо постачання артилерійських снарядів в Україну й передасть 30 мільйонів євро на її підтримку. Кошти на закупівлю снарядів буде надано в межах 15-го пакета шведської допомоги Україні, який нині перебуває на розгляді парламенту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.05.2024 13:17