Антон Кориневич. Фото: Офіс президента

Україна у Гаазі наголосила на важливості демонтажу Кримського мосту

Москва навмисно обмежує міжнародне судноплавство в акваторії Азовського моря, щоб заволодіти ним і Керченською протокою. Також Кремль незаконно побудував Керченський міст, який створив постійну перешкоду для судноплавства, зокрема для великих міжнародних суден, які перевозять товари українського виробництва.

Про це повідомив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич під час виступу в суді в Гаазі.

Зазначимо, у понеділок, 23 вересня, українська делегація на чолі з Антоном Кориневичем розпочала представлення української позиції на усних слуханнях в Арбітражному трибуналі, створеному відповідно до додатка VII до Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права 1982 року, у справі щодо прав України як прибережної держави в Чорному й Азовському морях та у Керченській протоці (Україна проти Росії).

За словами Кориневича, РФ у спробах заволодіти Азовським морем і Керченською протокою звела "великі ворота біля їх входу". Він зауважив, що це потрібно Москві, щоб обмежити міжнародне судноплавство, пропускаючи в основному свої невеликі річкові судна.

"Зараз Росія розглядає Керченську протоку, Азовське море і, можливо, навіть частини Чорного моря, як свої власні води. Росія хоче, щоб ці води розглядалися як частина її імперії 21 століття", — додав він.

Кориневич наголосив на важливості демонтажу Кримського мосту та відновлення вільного проходу через Керченську протоку. За словами посадовця, Москва незаконно побудувала постійну перешкоду для проходу через цей життєво важливий морський шлях. 

"Міст, що нижчий, ніж вказано в результатах російських досліджень. Нижчий, ніж того вимагають власні комерційні інтереси Росії і нижчий за будь-який інший міст, що сьогодні збудований чи навіть запропонований для побудови над міжнародною протокою", — додав він.

Він також наголосив, що через Кримський міст деякі з основних класів кораблів, які використовують в міжнародній торгівлі, більше не мають змоги проходити через цю протоку. Кориневич зауважив, що ці судна перевозили українську сталь, зерно та інші харчові продукти до решти світу.

"Сьогодні цей міст не тільки перешкоджає транзитному проходу, але й використовується Росією для постійного переправлення озброєння на територію Кримського півострова", — додав представник МЗС.

Кориневич зазначив, що Москва систематично затримує судна, які прямують до українських портів, і забороняє прохід іноземних суден через протоку. 

Варто зауважити, що слухання в Палаці Миру у місті Гаага триватимуть до 5 жовтня 2024 року та є конфіденційними для громадськості, за винятком вступного та завершального виступу представників України та РФ.

Нагадаємо, раніше речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук повідомляв, що російські окупанти продовжують стягувати на Керченський міст системи протиповітряної оборони навіть виставкових зразків. Водночас вони будують на переправі "загадкову споруду".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.09.2024 20:26