Фото: соцмережі

Україна відреагувала на відмову Фінляндії видати бойовика з "Русича"

В Офісі генерального прокурора відреагували на відмову Фінляндії в екстрадиції воєнного злочинця РФ "диверсійно-штурмової розвідувальної групи "Русич" Воїслава Тордена (Яна Петровського).

Відповідне повідомлення опублікувала прес-служба Офісу генерального прокурора.

Зазначається, що попри відмову Офіс Генерального прокурора продовжує співпрацю з компетентними органами Фінляндії щодо вказаного підозрюваного.

"Ми продовжуємо шукати шляхи затримання та видачі цього підозрюваного в Україну. Відповідно до нашого законодавства він залишається підозрюваним... Обов'язок переслідування таких осіб передбачений, зокрема, Конвенцією Ради Європи про запобігання тероризму 2005 року, яка також чинна для Фінляндської Республіки", — зазначив заступник начальника відділу міжнародно-правової допомоги Офісу Генерального прокурора Андрій Гулкевич.

Він також повідомив, що протягом 2023 року Офіс Генерального прокурора надіслав до іноземних країн 125 запитів на екстрадицію. З них 20 задоволено, 15 відхилено. Інші перебувають на розгляді у відповідних країнах. За словами прокурора, однією з найпоширеніших причин відхилення запитів на екстрадицію є активні бойові дії на території України.

І окремі міжнародні партнери вважають, що Україна не зможе належним чином, відповідно до міжнародного законодавства, забезпечити належні умови утримання підозрюваних та обвинувачених. 

Нагадаємо, Яна Петровського затримали за підозрою у порушенні імміграційного законодавства в аеропорту Гельсінкі 20 липня 2023 року. Україна офіційно вимагала його екстрадиції. Петровського, що воював на боці  так званої "ДНР", підозрюють у військових злочинах в Україні у 2014-2015 роках.

Петровський, який змінив ім'я на Воїслава Тордена і мав посвідки на проживання в Норвегії та Фінляндії, попросив в останній притулку, побоюючись, що в країні розшуку на нього чекають тортури і нелюдське поводження. У зв'язку з видачею Яну Петровському посвідки влада Фінляндії вирішила змінити систему оформлення таких дозвільних документів.

8 грудня стало відомо, що у Фінляндії Верховний суд відмовив Україні в екстрадиції воєнного злочинця Російської Федерації з "диверсійно-штурмової розвідувальної групи "Русич", неонациста Яна Петровського на прізвисько Воїслав Торден. Суд наказав його звільнити. 

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.12.2023 18:54