Засідання дев’ятої наради сторін Конвенції Еспо в Женеві. Джерело: Facebook-сторінка Руслана Стрільця

Україна вирішила 20-річну міждержавну суперечку з Румунією

Україна та Румунія вирішили багаторічну міждержавну суперечку. Вона пов’язана з облаштуванням глибоководного суднового ходу "Дунай — Чорне море".

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що суперечка стосувалася зобов’язань України за Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті. Міністр наголосив, що її вдалося остаточно залагодити на полях дев’ятої наради сторін Конвенції Еспо в Женеві.

"Ми виконали "домашню роботу" та здолали довгий шлях з приведення у відповідність проекту до вимог Конвенції. Адже Україні не байдуже на добросусідські відносини та дотримання норм міжнародного права. Ми хочемо та можемо шукати спільну мову та виправляти помилки минулого", — зауважив Стрілець.

Міждержавна суперечка стосовно каналу "Дунай — Чорне море" триває ще з 2004 року, відколи Україна запустила плавання каналом в експериментальному режимі.

Для її вирішення в січні 2005 року на основі Конвенції Еспо створили Комісію із запиту для формування науково обґрунтованої думки щодо можливих наслідків транскордонних впливів під час реалізації та використання каналу "Дунай — Чорне море".

Нагадаємо, що Туреччина, Румунія та Болгарія в січні підпишуть угоду про спільне розмінування їхніх акваторій Чорного моря. Учасники вже назвали свою коаліцію винятково "мирною". Міністр оборони Туреччини Яшар Гюлер заявив, що офіційна церемонія підписання угоди має відбутися 11 січня у Стамбулі за участі міністрів оборони трьох країн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.12.2023 21:56