Фото ілюстративне зі соцмереж

Три країни НАТО у січні підпишуть угоду про розмінування Чорного моря

Туреччина, Румунія та Болгарія в січні підпишуть угоду про спільне розмінування їхніх акваторій Чорного моря. Учасники вже назвали свою коаліцію винятково "мирною".

Про це повідомив TRT Haber із посиланням на заяву міністра оборони Туреччини Яшара Гюлера. За його словами, офіційна церемонія підписання угоди має відбутися 11 січня у Стамбулі за участі міністрів оборони трьох країн.

"Відновлення миру та стабільності в Чорному морі є важливим для всього світу, особливо для прибережних держав. Туреччина ретельно, відповідально та неупереджено виконує Конвенцію про протоки Монтре, яка забезпечує баланс у Чорному морі, ми сповнені рішучості її виконувати", — сказав міністр оборони Туреччини.

Раніше з’являлася інформація, що ця операція з розмінування не вважатиметься операцією НАТО, але стане першою великою спільною акцією чорноморських союзників після початку широкомасштабної війни Росії проти України.

Європейські інформаційні агенції наголосили, що коаліція Туреччини, Румунії та Болгарії буде мирною, її мета — усунути загрози головному торговому шляху, зокрема з перевезення зерна.

Як відомо, в серпні Україна оголосила про "гуманітарний коридор", щоби звільнити кораблі, що прямують до африканських і азійських ринків і щоб обійти фактичну блокаду Росії після того, як Москва відмовилася від угоди, яка гарантувала її експорт під час війни.

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації. Йдеться про судна, які застрягли в українських портах від початку повномасштабного вторгнення.

Нагадаємо, декілька місяців тому міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв, перебуваючи в Одесі, наголошував, що проблема розмінування акваторії Чорного моря є спільним викликом для усіх чорноморських країн. Він запевнив, що Болгарія допоможе Україні у розв'язанні цієї проблеми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.12.2023 17:54