Фото: eurointegration.com

Три країни НАТО планують створити місію для розмінування Чорного моря, — Bloomberg

Румунія, Туреччина та Болгарія, які є членами НАТО, обговорюють створення спільних сил для проведення розмінування в Чорному морі. Йдеться про знищення будь-яких мін, які потрапляють у територіальні води цих країн через повномасштабну війну Росії проти України.

Про це пише Bloomberg.

За словами двох неназваних чиновників, три члени НАТО ще опрацьовують деталі такої ініціативи, але можуть створити відповідний підрозділ для розмінування уже наступного місяця. Офіційні особи також додали, що ініціатива матиме виключно мирний характер і "не приведе до Чорного моря жодного нового корабля НАТО".

Варто додати, що створення підрозділу для знешкодження мін стане першою великою спільною дією союзників у Чорному морі після того, як російські солдати розпочали повномасштабну війну проти України. Зазначається, що мета місії  показати, що три країни здатні самостійно розв'язати таку проблему. 

Нагадаємо, 20 вересня приблизно за 40 кілометрів від узбережжя Румунії стався вибух на вантажному судні в Чорному морі. За попередньою інформацією, воно натрапило на морську міну. 12 членів екіпажу судна Seama, яке зареєстроване в африканській країні Того, евакуювали та доставили до лікарні для надання медичної допомоги в румунському порту Суліна біля кордону з Україною. Проте речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук заявив, що інформація про підрив на міні була неправдивою. За його словами, турецьке судно оглянули, але пошкоджень не було.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.10.2023 17:55