Фото: МЗС

Україна визначилася з датою та місцем проведення саміту миру, — Кулеба

Очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна веде перемовини з однією з країн щодо проведення та організації саміту, який присвячений українській формулі миру. Також влада визначила дату проведення заходу.

Відповідну заяву Кулеба зробив в ефірі телемарафону.

"До липня у нас ще тиждень залишився, трохи більше. Тому ще час є. В чому зараз головний зміст переговорів щодо організації формули миру: в тому, щоб залучити на цей саміт не лише наших друзів, але й країни Африки, Азії та Південної Америки", — розповів Кулеба.

Глава МЗС наголосив, наразі уряд України веде перемовини з представниками інших країни щодо їх участі у саміті миру. За останній місяць цей процес переговорів дуже просунувся.

"Є дата, яку ми тримаємо в голові, як орієнтир. Є місце проведення, країна погодилася прийняти цей саміт. Але ще реально все в роботі, бо ключове для нас — склад учасників",— підкреслив глава МЗС.

Що передбачає українська формула миру

Вперше світ почув українську формулу миру на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні цього року. Там її презентувала перша леді України Олена Зеленська. Тоді вона закликала світ об'єднатися проти російської агресії.

Українська формула миру передбачає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна запросить Бразилію та інші країни Глобального Півдня на саміт миру. Під час заходу учасники обговорюватимуть українська формула миру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.06.2023 19:37