Фото: Human rights watch

Україна вже отримала від США касетні боєприпаси, — Тарнавський

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" генерал Олександр Тарнавський заявив, що Україна вже отримала касетні боєприпаси від Сполучених Штатів Америки. Проте на полі бою ці боєприпаси ще не застосовувалися.

Про це він повідомив в інтерв'ю CNN

"Ми щойно їх отримали, ще не використовували, але вони можуть радикально змінити (ситуацію на фронті, — ред.). Противник теж розуміє, що, отримавши ці боєприпаси, ми матимемо перевагу. Противник віддасть ту ділянку місцевості, де є можливість їх застосувати", — сказав генерал.

Водночас посадовець наголосив, що наразі вище керівництво має ухвалити рішення щодо ділянок фронту, де буде застосовуватися ця зброя. Він також зазначив, що в густонаселених районах використання касетних боєприпасів суворо заборонено, навіть якщо ті окуповані російськими військами. 

"Росіяни думають, що ми будемо використовувати їх на всіх ділянках фронту… Це неправда. Але вони дуже стурбовані", — наголосив Тарнавський.

Які саме касетні боєприпаси США надають Україні

За інформацією The Washington Post, йдеться насамперед про передачу артилерійських снарядів М864 для 155-мм гаубиць. Артилерію цього стандартного для країн НАТО калібру Україні надавали як США, так і інші західні країни.

Український портал Defence Express ще раніше пояснював, що американські 155-мм артснаряди DPICM з касетною бойовою частиною — "це 88 окремих субелементів, які гарантовано накривають зону діаметром 300 метрів". Завдяки цьому один такий снаряд виконує роботу десятків звичайних осколково-фугасних.

"Тобто їх використання дозволить зменшити потребу у боєприпасах взагалі, зменшити кількість необхідних пострілів для виконання вогневого завдання, що зберігає не тільки ресурс артилерійських систем, але й життя українських артилеристів", — наголошували аналітики Defence Express.

У випадку снарядів М864 йдеться про 72 суббоєприпаси всередині. Такі боєприпаси виробляли в США з 1987 року.

Основні характеристики кластерних артилерійських снарядів М864:

  • Довжина із підривником: 899 мм
  • Вага без підривника: 46,3 кг
  • Вміст: 72 суббоєприпаси двох типів (48 шт. M42, 24 шт. M46)
  • Дальність: 28,4 км при стрільбі з гармати з довжиною ствола до 39 калібрів.

Нагадаємо, очільник Білого дому Джо Байден заявив, що рішення надати українцям касетні боєприпаси було непростим, адже дискусії з приводу того, чи буде це безпечно для цивільного населення, ведуться не перший місяць. Україна давно зверталася до США з проханням надати такі снаряди, однак досі Білий дім вагався — зокрема і через те, що чимало союзників Вашингтона в НАТО відмовилися від цих боєприпасів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.07.2023 15:18