Фото ілюстративне. Джерело: wallpaperswide.com

Україна з’єднається з Європою євроколією: відоме перше місто, до якого її прокладуть, на черзі ще два

Першим обласним центром України, який з’єднають євроколією з Європою, стане Ужгород. На черзі таке ж планується для Львова та Чернівців.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Сьогодні на Закарпатті започатковуємо проект будівництва європейської колії Чоп — Ужгород. Це дасть можливість запустити пряме залізничне сполучення між Ужгородом і Віднем, Братиславою, Кошице, Будапештом, Прагою, Бухарестом, Дрезденом і Белградом", — заявив він.

За його словами, реалізація проекту створить в Ужгороді транспортний хаб, який забезпечить зручну та швидку пересадку пасажирів між поїздами широкої колії та поїздами країн Європейського Союзу.

Будівництво цієї євроколії фінансуватиметься коштом грантових коштів Євросоюзу, які "Укрзалізниця" отримала в межах програми Connecting Europe Facility.

"У найближчому майбутньому плануємо коштом Євросоюзу реалізувати аналогічні проєкти зі Львова та Чернівців", — додав прем'єр.

Європейська або стандартна колія — це залізнична колія шириною 1 435 міліметрів. Вона умовно вважається світовим стандартом колії на залізничному транспорті. Приблизно 60% всіх залізниць світу використовують стандартну колію.

В Україні та інших країнах, де стандартом є колія ширша за європейську — 1 520 міліметрів, — стандартну колію заведено називати "вузькою". Але насправді вузькою вона не є, тому що використовується для магістральних залізниць значної протяжності та поводження рухомого складу з габаритами, масою та швидкостями, порівнянними з іншими ширококолійними дорогами.

Нагадаємо, що ще в липні минулого року в Європейському Союзі розробили стратегію з інтеграції залізничних мереж України, Молдови та ЄС. Розробка належить Європейській комісії та Європейському інвестиційному банку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 11.04.2024 20:18