Українці представили проект легкої ракети «Циклон-1М»

24 КВІТНЯ 2019 12:14

Триступенева ракета зможе виводити на сонячну синхронну орбіту висотою 600 кілометрів корисне навантаження масою до 750 кілограм. Передбачається, що ракети буде стартувати з космодрому на березі Чорного моря.

В останні десятиліття мініатюризація і здешевлення космічної електроніки дозволила створювати невеликі і відносно недорогі апарати, здатні виконувати серйозні завдання. Однак запускати такі супутники доводиться за допомогою середніх і важких ракет-носіїв, у яких один або кілька апаратів є основним навантаженням, а малі апарати – побічним.

 Через це власники малих супутників змушені підлаштовуватися під «чужу» дату запуску, а іноді і під параметри орбіти основного супутника. Для вирішення цієї проблеми кілька компаній і державних космічних агентств почали розробку ракет носіїв легкого класу.

Конструкторське бюро «Південне» теж оголосило про плани створити легкої ракети. Проект «Циклон-1М» має на увазі розробку триступеневої ракети, призначеної для запуску з різних космодромів.

Одна з особливостей двигуна другого ступеня полягає в активному застосуванні 3D-друку при його виробництві.

Конструкторське бюро не оголосило дату першого запуску ракети, але розповіло про місця її запуску: для нього передбачається побудувати на Україні власний космодром, імовірно, на території Миколаївської або Херсонської областей.

При запуску апаратів на полярну орбіту початковий етап польоту буде проходити над територією Туреччини. Як районів падіння першого ступеня і головного обтічника розробники вказують східну частину Середземного моря:

КБ «Південне», що існує з 1950-х років, розробило сімейство космічних ракет-носіїв «Циклон» на базі балістичних ракет Р-36. До сьогоднішнього дня ракети «Циклон-2» і «Циклон-3» різних модифікацій вивели на орбіту понад 200 космічних апаратів.

З 2003 року КБ «Південне» в рамках спільного проекту з Бразилією почало розробляти ракету «Циклон-4» з поліпшеною в порівнянні з «трійкою» третім ступенем. Планувалося, що ця ракета буде запускатися з бразильського космодрому Алкантара, на пусковий комплекс було завезено обладнання, на «Південмаші» почалося виробництво ракети, проте в 2015 році цей проект був закритий.

Зараз крім легкої ракети «Циклон-1М» конструкторське бюро «Південне» розробляє ракету середнього класу «Циклон-4М» в рамках спільного проекту з з канадською компанією Maritime Launch Services.

«Циклон-4М» має два ступені і здатна виводити на низьку навколоземну орбіту вантаж масою до п'яти тон і на сонячну синхронну орбіту вантаж масою до 3,35 тони.

Передбачається, що вона буде стартувати з космодрому в канадській провінції Нова Шотландія, про його будівництво до 2020 року MLS оголосила в 2017 році.

Зараз влада регіону розглядають доповідь про потенційний екологічний вплив майбутнього космодрому.

Технології, 24.04.2019 12:14