Фото: TrueUA

Українцям пояснили, які види житла підпадають під компенсацію за програмою "єВідновлення"

В Україні діє державна програма компенсацій за житло, повністю зруйноване внаслідок російської агресії. Власники таких квартир чи будинків отримують так звані житлові сертифікати, на які можуть придбати нове житло на ринку нерухомості. Сертифікат являє собою документ, де зафіксовано суму коштів, яку держава надасть  на придбання житла замість зруйнованого. Він видається в електронній формі, а скористатися ним потрібно протягом п'яти років з моменту отримання.

Тим, хто хоче його отримати, важливо знати, які види житла підпадають під компенсацію.

Як пояснили народні депутати, отримати сертифікат на відновлення житла можуть громадяни, які володіють об’єктами нерухомого майна, що розташовані в Україні та стали непридатними для життя внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених повномасштабною війною Росії. Також це об'єкти, відновити які неможливо ні за допомогою капітального ремонту, реконструкції, реставрації, або ж це економічно невигідно. Йдеться про такі види нерухомості:

  • квартири, інші житлові приміщення в будівлі, будинки садибного типу, садові та дачні будинки;
  • об’єкти будівництва (будинки садибного типу, садові та дачні будинки), в яких на момент знищення були зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції (крім світлопрозорих конструкцій та заповнення дверних прорізів), щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт;
  • складові частини об’єктів будівництва (квартири, інші житлові приміщення в будівлі), які після прийняття в експлуатацію є самостійними об’єктами нерухомого майна, за умови що на момент знищення в об’єкта будівництва були зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції (крім світлопрозорих конструкцій та заповнення дверних прорізів), щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт.

Щоб отримати житловий сертифікат, потрібно подати заяву про надання компенсації в електронній формі через "Дію", або ж у паперовій формі через ЦНАП, орган соціального захисту населення або нотаріуса.

У застосунку "Дія" можна подати заявку, перейшовши в меню "Послуги", розділ "єВідновлення", "Зруйноване майно". Далі необхідно заповнити заяву про компенсацію в застосунку, вказати пільгову категорію, якщо така є, та власні контактні дані. "Дія" автоматично сформує заяву.

Нагадаємо, що першочергово фінансову допомогу за програмою "єВідновлення" отримують учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані українці, багатодітні сім’ї, опікуни та патронатні вихователі дітей-сиріт й люди з інвалідністю І та ІІ груп. Громадяни, які вже відремонтували своє житло, наразі не можуть претендувати на державну допомогу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.11.2023 04:24