Фото: Офіс президента України

Єврокомісія надала Україні 1,5 млрд євро: це останній транш за програмою поточного року

У четвер, 21 грудня, Україна отримає останні 1,5 мільярда євро в рамках 18-мільярдного пакету фінансової підтримки на 2023 рік.

Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у соцмережі "Х".

"Сьогодні ми виплачуємо Україні останні 1,5 мільярда євро з нашого 18-мільярдного пакету підтримки на 2023 рік. Ми повинні знайти угоду, щоб й надалі надавати Україні підтримку, необхідну їй для відновлення, відбудови та реформ. Ми стоїмо на боці нашого сусіда, друга і майбутнього члена", заявила фон дер Ляєн.

Що відомо про фінансову допомогу

Цей транш Україна отримує в межах багатомільярдної макрофінансової допомоги від Євросоюзу на 2023 рік. Загалом цього року Україна отримала 18 мільярдів євро фінансування, які надходили десятьма траншами.

За інформацією премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, макрофінансова допомога надається на "безпрецедентно пільгових умовах". Кошти направлені на фінансування пріоритетних видатків державного бюджету України. Термін погашення кредиту становить 35 років, а відсотки й інші платежі за обслуговування кредиту замість України компенсуватиме сторона ЄС.

Нагадаємо, президентка Європейської комісії вважає, що Євросоюз має переслідувати три головні цілі, щоби досягти стійкий і справедливий мир, та не допустити замороження війни в Україні. За її словами, війна в Україні стала стратегічною поразкою російського диктатора Володимира Путіна, але вона не перетвориться автоматично на перемогу України. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.12.2023 12:53