Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Скільки часу витримає Україна без зовнішньої фінансової допомоги: заява МВФ

Союзники повинні оперативно розблокувати десятки мільярдів доларів для України. В іншому випадку затримки з наданням додаткового фінансування поставлять під загрозу попереднє економічне відновлення Києва.

Таку заяву в інтерв'ю британській газеті Financial Times зробила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва.

За її словами, Україна може витримати відсутність зовнішньої фінансової допомоги протягом кількох місяців, але країна постане перед труднощами, якщо Євросоюз та США не зможуть за цей час розв'язати питання з допомогою для Києва.

Георгієва похвалила українську владу за те, що їй вдалося "пожвавити економіку" та приборкати інфляцію, зміцнивши податкову базу України. 

Financial Times наголошує, що більш тривала відсутність підтримки зі сторони Заходу поставить під загрозу економічне відновлення України.  У таких умовах Київ може бути змушений збільшити емісію гривні, збільшуючи інфляцію. Такі перспективи із затримкою фінансової допомоги змусять Україну повернутися до політики дестабілізації, як-от друкування грошей, як це було через кілька місяців після вторгнення Росії у 2022 році.

"Важливо, щоб цей період не затягнувся, тому що Україні буде складніше адаптуватися, і це в той момент, коли країна очікувала на поліпшення економічних перспектив. У США та Європі триватиме робота (із погодженням пакетів допомоги, — ред.). В цілому я як і раніше дивлюся на ситуацію з оптимізмом і вважаю, що їм вдасться забезпечити фінансування", — додала Георгієва.

Вона також підкреслила, що і МВФ, і Київ, який вжив "жорстких заходів для забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності", зробили все необхідне для того, щоб Україна отримала необхідну підтримку. Георгієва переконана, що тепер настав час для того, щоб відповідне завдання виконали США та Євросоюз.

Варто відзначити, що згідно з бюджетом, який був ухвалений Україною у листопаді, Києву в наступному році потрібна бюджетна підтримка в розмірі 41 мільярдів доларів від союзників. Україна розраховує на 18 мільярдів доларів від Євросоюзу, 8,5 мільярда доларів від США, 5,4 мільярда доларів від МВФ, 1,5 мільярда доларів від інших банків та 1 мільярд від Великої Британії.

Нагадаємо, у Європейському Союзі розглядають можливість позбавити Угорщину права голосу. Це потрібно для того, щоби схвалити угоду про надання пакета допомоги Україні на 50 мільярдів євро 2024-2027 років.

Раніше повідомлялось, що представники Республіканської та Демократичної партій позитивно оцінюють напрямок переговорів щодо боротьби з нелегальною міграцією на кордоні США з Мексикою. Однак сенатори по-різному оцінюють терміни остаточної угоди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.12.2023 18:29