Віктор Орбан. Джерело: прес-служба прем'єр-міністра Угорщини

Для схвалення допомоги Україні Угорщину можуть позбавити права голосу в Євросоюзі, — ЗМІ

У Європейському Союзі розглядають можливість позбавити Угорщину права голосу. Це потрібно для того, щоби схвалити угоду про надання пакета допомоги Україні на 50 мільярдів євро 2024-2027 років.

Про це написало авторитетне видання Financial Times. За його даними, деякі чиновники у Брюсселі пропонують застосувати процедуру покарання за статтею 7 договору про ЄвроСоюз 2007 року за порушення верховенства закону, що може призвести до припинення права голосу.

Такий крок може заблокувати будь-яка інша держава, але зміна уряду в Польщі означає, що Угорщина більше не має гарантованого захисника. Проте багато країн нервують з приводу використання того, що, по суті, є найбільшою зброєю ЄС проти держави-члена.

Натомість, за словами чиновників, пріоритет у тому, щоби переконати Орбана, пояснивши те, що вони назвали "повними витратами" його ізоляції. Якщо це не вдасться, 26 інших членів ЄС зможуть укласти угоду про допомогу Україні кожен окремо, хоча це займе час і запропонує лише короткострокове рішення.

"Можливо, Угорщина може створити більше проблем, змусить нас використати декілька різних інструментів. Але зрештою Угорщина не зможе перешкодити нам надати гроші Україні", — заявив журналістам неназваний високопосадовець ЄС, який був присутній на саміті в Брюсселі минулого тижня.

На саміті у Брюсселі 14 грудня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан несподівано пом'якшав щодо вступу України до ЄС після того, як канцлер Німеччини Олаф Шольц умовив його вийти з кімнати на каву. Орбан фактично утримався після того, як протягом декількох тижнів давав зрозуміти, що чинитиме опір будь-якому кроку на початку переговорів.

Але згодом, як пише видання, він зіпсував момент святкування Києва та потішив Кремль, наклавши вето на чотирирічний пакет фінансової допомоги у розмірі 50 мільярдів євро. Аналітики зазначили, що навіть за мірками Орбана це різкий крок, який спантеличив його партнерів. Його відмова шукати компроміс стривожив навіть тих, хто сперечався з ним протягом багатьох років.

Протягом більшої частини свого 13-річного перебування при владі Орбан використав антагоністичні відносини з ЄС, щоб активізувати виборців і досягнути фінансових поступок від Брюсселя. Його нинішня претензія полягає у призупиненні фінансування в розмірі 20 мільярдів євро через проблеми, пов'язані з верховенством закону та фундаментальними правами.

"Ми всі бачимо, що потрібно, щоби спровокувати його і це гроші", — сказав високопоставлений дипломат ЄС.

Аналітики пишуть, що давній євроскептик і самопроголошений "неліберальний демократ", Орбан вів жорстку гру на декількох попередніх самітах, пообіцявши заблокувати бюджет ЄС у розмірі 1,8 трильйона євро та фонд відновлення після пандемії 2020 року або пакет допомоги Україні у розмірі 18 мільярдів євро рік тому, щоби згодом відступити.

Напередодні саміту, що відбувся минулого тижня, лідери ЄС щосили намагалися зрозуміти, чого саме хоче Орбан. Чи виконував він накази президента Росії Володимира Путіна, чи намагався змусити Брюссель розблокувати заморожені кошти, — цього достеменно так і не зрозуміли.

Угорський лідер також зазначив, що має ще 75 можливостей заблокувати процес вступу України, оскільки кожен етап вимагає одностайного схвалення членів ЄС. Ситуація ускладнюється тим, що в липні Угорщина прийме шестимісячне головування у блоці, що є ще одним потенційним джерелом важелів впливу.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що показова критика Орбана рішень саміту Євросоюзу у Брюсселі щодо початку переговорів про вступ України спрямована на його внутрішню аудиторію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.12.2023 10:36