Віктор Орбан. Джерело: прес-служба прем'єр-міністра Угорщини

Не проти вступу, але є "але": Орбан зробив нову заяву щодо членства України в ЄС

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що наразі не бачить підстав для початку переговорів про членство України в ЄС. Та загалом, він не проти вступу України в Євросоюз за умови "дотриманні процедур".

Про це він заявив, спілкуючись із ЗМІ перед початком першого дня саміту лідерів Євросоюзу.

"Розширення це не теоретичне питання. Це юридично обґрунтований процес, який має сім передумов. Навіть за оцінкою Єврокомісії, три з семи передумов не виконані (Києвом), тому зараз немає підстав вести переговори про членство України", — сказав Орбан.

На запитання журналіста щодо виділення Україні 50 мільярдів євро, які Будапешт погрожував заблокувати, Орбан заявив, що "гроші для України в короткостроковій перспективі вже закладені в бюджеті". За його словами, якщо йдеться про надання довгострокової допомоги Україні, то ці кошти повинні буди поза бюджетом.

Конфлікт Орбана та керівництва Єврокомісії

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв зірвати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Він переконує, що Україна не готова до переговорів про вступ до Євросоюзу. Саме тому, за його словами, в ЄС найближчими місяцями відбудуться "серйозні політичні баталії".

Відомо, що Угорщина виступала проти багатьох ініціатив Євросоюзу щодо підтримки України для відсічі агресії Москви й отримує більшу частину сирої нафти та газу з Росії. Угорщина розвиває тісніші зв'язки з Росією, ніж інші держави ЄС, і розглядається як ключовий потенційний противник рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, що вимагатиме одностайної підтримки 27 членів блоку.

Нагадаємо, на минулому тижні керівна партія Угорщини внесла до парламенту резолюцію, в якій закликає уряд не підтримувати початок переговорів про вступ України в Євросоюз. Своєю чергою, прем'єр-міністр Віктор Орбан попередив, що лідери ЄС можуть не досягнути консенсусу щодо початку переговорів про членство з Україною та сказав, що це питання не варто включати до порядку денного саміту. Журналісти зазначили, що недовіра до Орбана є високою в Брюсселі після суперечок протягом 13 років його правління щодо прав геїв і мігрантів в Угорщині, а також посилення державного контролю над науковцями, судами та медіа. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 14.12.2023 13:54