Віктор Орбан. Джерело: прес-служба прем'єр-міністра Угорщини

Угорська керівна партія вимагає від Орбана не підтримувати вступ України в ЄС

У середу, 6 грудня, керівна партія Угорщини внесла до парламенту резолюцію, в якій закликає уряд не підтримувати початок переговорів про вступ України в Євросоюз. Будапешт посилює тиск на Брюссель напередодні вирішального саміту наступного тижня.

Про це повідомив Reuters. Прем'єр-міністр Віктор Орбан попередив, що лідери ЄС можуть не досягнути консенсусу щодо початку переговорів про членство з Україною та сказав, що це питання не варто включати до порядку денного саміту.

Журналісти зазначили, що недовіра до Орбана є високою в Брюсселі після суперечок протягом 13 років його правління щодо прав геїв і мігрантів в Угорщині, а також посилення державного контролю над науковцями, судами та медіа. Це призвело до заморожування мільярдів єврокоштів ЄС для Угорщини.

"Політика розширення Європейського Союзу повинна залишатися об'єктивним процесом, заснованим на правилах і ефективності. Початок переговорів про членство з Україною має базуватися на консенсусі між державами-членами Європейського Союзу… Умов для цього сьогодні немає", — йдеться в резолюції парламенту, поданій керівною партією.

У ній також сказано, що лідери ЄС повинні спочатку провести ретельну оцінку того, як можливе членство України вплине на політику згуртованості та сільськогосподарську політику всередині блоку, від якої бідніші члени ЄС, включаючи Угорщину, є одними з головних бенефіціарів.

Як відомо, в листопаді Європейська комісія оприлюднила звіт про прогрес України та інших країн на шляху до вступу до Європейського Союзу. Документ містив рекомендацію розпочати переговори щодо вступу України та Молдови. Для такого рішення потрібна згода всіх країн-членів ЄС. Питання обговорять на саміті лідерів країн, які входять до блоку, 14-15 грудня.

Конфлікт Орбана та керівництва Єврокомісії

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв зірвати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Він переконує, що Україна не готова до переговорів про вступ до Європейського Союзу. Саме тому, за його словами, в ЄС найближчими місяцями відбудуться "серйозні політичні баталії".

Відомо, що Угорщина виступала проти багатьох ініціатив Євросоюзу щодо підтримки України для відсічі агресії Москви й отримує більшу частину сирої нафти та газу з Росії. Угорщина розвиває тісніші зв'язки з Росією, ніж інші держави ЄС, і розглядається як ключовий потенційний противник рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, що вимагатиме одностайної підтримки 27 членів блоку.

Раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порівняв членство його країни в Європейському Союзі із більш ніж 40 роками радянської окупації. Зокрема, він звинуватив ЄС у нібито прагненні позбавити Угорщину її ідентичності шляхом нав'язування моделі ліберальної демократії, яку, за його словами, відкидають угорці.

Нагадаємо, що вчора президент Європейської ради Шарль Мішель скоротив свою поїздку до Пекіна. Це пов’язано з тим, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує зірвати саміт лідерів Євросоюзу наприкінці року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.12.2023 12:37