Фото: прес-служба Віктора Орбана

Закликав не порушувати питання вступу України в ЄС: Орбан написав нового листа президенту Євроради

Глава угорського уряду Віктор Орбан написав нового листа президенту Європейської ради Шарлю Мішелю. Він закликає не виносити на порядок денний рішення стосовно макрофінансової допомоги Україні та переговорів про її вступ до Євросоюзу.

Про це повідомляє "Радіо Свобода". 

Згідно з документом, який виявився у розпорядженні джерела, Орбан критикує рекомендацію Єврокомісії розпочати переговори про вступ з Україною, називаючи її "кінцем політики ЄС із розширення як об’єктивного інструменту, що базується на цінностях". Він також скаржиться на "відсутність змоги попередньо обговорити це".

Прем'єр Угорщини переконаний, що одностайності в цьому питанні неможливо досягти, і це є "абсолютно зрозумілим".

"Є очікування, що з цієї нагоди Європейська Рада може й мусить схвалити рішення про початок переговорів про вступ з Україною та перегляд Багаторічної фінансової рамки (бюджету, — ред.) на 2021-2027 роки. З огляду на нинішній рівень політичних та технічних приготувань ці очікування необґрунтовані", — написав Орбан главі Євроради.

Щодо пропозиції Євросоюзу надати Україні 50 мільярдів макрофінансової допомоги у вигляді кредитів і грантів на наступні чотири роки, Орбан пише, що дискусії надто зосереджені на "необґрунтованій, незбалансованій та нереалістичній пропозиції Єврокомісії".

"З усією повагою закликаю вас не пропонувати Європейській Раді ухвалювати рішення з цих питань у грудні, оскільки очевидний брак консенсусу неминуче призведе до провалу. Європейська Рада має уникнути цього контрпродуктивного сценарію задля збереження єдності, що є нашим найважливішим активом", — додав Орбан.

Варто відзначити, що в офісі Шарля Мішеля отримання листа поки ніяк не коментували.

Конфлікт Орбана та керівництва Єврокомісії

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв зірвати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Він переконує, що Україна не готова до переговорів про вступ до Європейського Союзу. Саме тому, за його словами, в ЄС найближчими місяцями відбудуться "серйозні політичні баталії".

Відомо, що Угорщина виступала проти багатьох ініціатив Євросоюзу щодо підтримки України для відсічі агресії Москви й отримує більшу частину сирої нафти та газу з Росії. Угорщина розвиває тісніші зв'язки з Росією, ніж інші держави ЄС, і розглядається як ключовий потенційний противник рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, що вимагатиме одностайної підтримки 27 членів блоку.

Раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порівняв членство його країни в Європейському Союзі із більш ніж 40 роками радянської окупації. Зокрема, він звинуватив ЄС у нібито прагненні позбавити Угорщину її ідентичності шляхом нав'язування моделі ліберальної демократії, яку, за його словами, відкидають угорці.

Нагадаємо, 23 листопада стало відомо, що Євросоюз намагається подолати вето Угорщини на допомогу Україні. Саме тому виконавча влада блоку затвердила 900 мільйонів євро (1 мільярд доларів) авансових платежів Будапешту. Водночас Єврокомісія заморозила участь Угорщини в програмі постпандемічного економічного стимулювання блоку через занепокоєння щодо корупції та відступу від демократичних стримувань і противаг за часів Орбана.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.12.2023 22:48