Фото: прес-служба Віктора Орбана

"Треба дивитися на реальність": Орбан відзначився черговою скандальною заявою про війну в Україні

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зробив чергову скандальну заяву щодо України. Він запевняє, що Україна не зможе перемогти Росію на полі бою.

Про це Орбан сказав під час чергового виступу, відео якого опублікував у соцмережі X прес-представник уряду Угорщини Золтан Ковач.

Прем'єр Угорщини сказав, що у 2014 році Захід після окупації Криму Росією ухвалив "стратегічно вірне" рішення, коли досяг укладення "Мінських угод" і заморожування війни на Донбасі. Втім, на думку Орбана, після початку повномасштабного вторгнення РФ ЄС прийняв "стратегічно хибне" рішення допомагати Україні.

"Тепер уже зрозуміло, що Україна не зможе перемогти Росію на полі бою. Політичних змін у Москві теж чекати не доводиться... Треба дивитись на реальність", — сказав Орбан.

Конфлікт Орбана та керівництва Єврокомісії

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв зірвати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Він переконує, що Україна не готова до переговорів про вступ до Європейського Союзу. Саме тому, за його словами, в ЄС найближчими місяцями відбудуться "серйозні політичні баталії".

Відомо, що Угорщина виступала проти багатьох ініціатив Євросоюзу щодо підтримки України для відсічі агресії Москви й отримує більшу частину сирої нафти та газу з Росії. Угорщина розвиває тісніші зв'язки з Росією, ніж інші держави ЄС, і розглядається як ключовий потенційний противник рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, що вимагатиме одностайної підтримки 27 членів блоку.

Раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порівняв членство його країни в Європейському Союзі із більш ніж 40 роками радянської окупації. Зокрема, він звинуватив ЄС у нібито прагненні позбавити Угорщину її ідентичності шляхом нав'язування моделі ліберальної демократії, яку, за його словами, відкидають угорці.

Нагадаємо, 23 листопада стало відомо, що Євросоюз намагається подолати вето Угорщини на допомогу Україні. Саме тому виконавча влада блоку затвердила 900 мільйонів євро (1 мільярд доларів) авансових платежів Будапешту. Водночас Єврокомісія заморозила участь Угорщини в програмі постпандемічного економічного стимулювання блоку через занепокоєння щодо корупції та відступу від демократичних стримувань і противаг за часів Орбана.

Президент Європейської ради Шарль Мішель 27 листопада відвідає Будапешт, де проведе двосторонні переговори з Орбаном в рамках підготовки до засідання Євроради.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.11.2023 17:20