Фото: Ольга Стефанішина. Джерело – ТСН

Демарш Орбана на рішення ЄС щодо вступу України: Стефанішина пояснила дії угорського прем'єра

Показова критика глави угорського уряду Віктора Орбана на рішення на саміті Євросоюзу у Брюсселі щодо початку переговорів про вступ України спрямована на його внутрішню аудиторію.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. За її словами, демарш Орбана на зустрічі лідерів Європейського Союзу, коли він залишив залу під час ухвалення рішення з питання євроінтеграції України, має таке ж пояснення.

Стефанішина наголосила, що українська команда розцінила подібні дії Орбана як те, що прем'єр Угорщини на саміті ЄС "залишив чат". Вона також зауважила, що надалі "кожен вестиме комунікацію, виходячи зі своїх внутрішніх аудиторій".

Водночас, за словами чиновниці, основним є факт ухвалення рішення у Брюсселі про старт переговорів щодо членства України в Євросоюзі, про що на сьогоднішньому саміті Київ отримав "зелене світло".

Раніше повідомлялось, що під час голосування за рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував угорському прем’єру Віктору Орбану залишити кімнату. Ця пропозиція не була спонтанною — її узгодили під час попередніх обговорень.

Початок переговорів щодо вступу України в ЄС: позиція Євроради

Президент Євроради Шарль Мішель наголосив, що це чіткий сигнал надії для людей України та Молдови й для всього континенту.

"Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України та Молдови. Єврорада надала статус кандидата Грузії. І ЄС розпочне переговори з Боснією та Герцеговиною, коли буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства, і запросив комісію доповідати до березня з метою прийняття такого рішення", — заявив Мішель.

Нагадаємо, у четвер, 14 грудня лідери Євросоюзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до економічно-політичного блоку.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський назвав це рішення "перемогою всієї Європи". Він також привітав з аналогічним рішенням Євроради Молдову та особисто президента країни Маю Санду.

Голова комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко заявив, що переговори щодо вступу України в Євросоюз можуть тривати декілька років. Сьогоднішнє рішення Євроради щодо початку переговорів про вступ у блок — це акт справедливості щодо нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.12.2023 23:52