Фото: Олаф Шольц. Джерело – Офіс президента

Шольц запропонував Орбану вийти з кімнати під час голосування за рішення щодо України, — ЗМІ

Під час голосування за рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував угорському прем’єру Віктору Орбану залишити кімнату. Ця пропозиція не була спонтанною — її узгодили під час попередніх обговорень.

Про це повідомляє видання Politico з посиланням на слова двох посадовців, які були поінформовані про перебіг переговорів.

За словами політиків, Шольц сказав Орбану в присутності інших лідерів, що якщо він дійсно не бажає погоджуватися з рішенням Євроради, то може залишити кімнату, щоб лідери країн Європейського Союзу могли прийняти одностайне рішення за його відсутності.

Ще один посадовець заявив, що Орбан відлучився з кімнати голосувань не надовго — це було "заздалегідь узгоджено і конструктивно з його боку".

Початок переговорів щодо вступу України в ЄС: позиція Євроради

Президент Євроради Шарль Мішель наголосив, що це чіткий сигнал надії для людей України та Молдови й для всього континенту.

"Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України та Молдови. Єврорада надала статус кандидата Грузії. І ЄС розпочне переговори з Боснією та Герцеговиною, коли буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства, і запросив комісію доповідати до березня з метою прийняття такого рішення", — заявив Мішель.

Нагадаємо, у четвер, 14 грудня лідери Євросоюзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до економічно-політичного блоку.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський назвав це рішення "перемогою всієї Європи". Він також привітав з аналогічним рішенням Євроради Молдову та особисто президента країни Маю Санду.

Голова комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко заявив, що переговори щодо вступу України в Євросоюз можуть тривати декілька років. Сьогоднішнє рішення Євроради щодо початку переговорів про вступ у блок — це акт справедливості щодо нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.12.2023 23:01